Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 mars 2018

Kronäggs bästa resultat under 2000-talet

En europeisk äggskandal hjälpte svensk-danska Danägg till ett nytt positivt årsbokslut. På hemmamarknaderna ska det nya äggpulvret hjälpa till att lyfta försäljningen.

FOTO: Ann-Katrin Öhman

Med en omsättning på 1,7 miljarder kronor gjorde Danägg det gånga året ett resultat på 55 miljoner kronor efter finansnetto. Det är tredje året i rad som koncernen visar positiva siffror.

”Nya effektiviseringar och produktutveckling”

Svenska Kronägg, med säte i Perstorp, bidrog med 628 miljoner kronor i omsättning och ett resultat på 16,4 miljoner. Det är det bästa resultatet under hela 2000-talet, berättar VD Bengt Göran Andersson.

– Vi är nöjda med året även om ambitionen är att höja både omsättningen och resultatet framöver. Det har skett både en rad effektiviseringar och produktutveckling som vi räknar med att dra nytta av, säger han.

”Har inte använts i Skandinavien”

Exportmarknaden har genererat goda intäkter tack vare ett ovanligt högt europeiskt äggpris, i sin tur framkallat av den så kallade fipronil-skandalen när ett förbjudet gift visade sig finnas i ett rengöringsmedel som började användas i hönsstall i flera länder. Det ledde till att många höns fick slaktas ut.

– Rengöringsmedlet har inte använts i Skandinavien och därmed slapp vi dessa kostnader, säger Bengt Göran Andersson.

Av Danäggs bokslutskommuniké framgår att konkurrensen på hemmamarknaderna har varit tuffare med stort prisfokus från handeln. Marknadsanpassningen mot andra produktionsformer än burhöns fortsätter och företaget har nu en ekologisk andel på 20 procent. I slutet av 2018 räknar Kronfågel med att utfasningen av burproduktionen är i stort sett klar.

Danägg ägs till hälften av 40 danska och 25 svenska äggproducenter och till hälften av danska lantbrukarkooperationen DLG. Producenterna får en utdelning på 23,7 miljoner kronor utifrån fjolårsresultatet.

”Vårt äggpulver enda svenskproducerade på marknaden”

Vid årsskiftet introducerade Kronägg den nya produkten ”Helt ärligt”, ett äggpulver som kan användas som energi- och kosttillskott eller som ingrediens i matlagning. Lanseringen skedde bland annat i samband med Vasaloppet.

– Vårt äggpulver är det enda svenskproducerade på marknaden och görs av vårt systerföretag Källbergs i Töreboda på våra skalägg. Pulvret kommer också att lanseras i Danmark inom några veckor, berättar Bengt Göran Andersson.

LÄS MER: Åtta av tio köper svenskt för böndernas skullSvenska ägg testas för fipronil

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen