Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2019

Kronfågel efter intrånget: säkerheten är förstärkt

Efter gårdagens intrång, där sex aktivister tog sig in på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm, har säkerheten förstärkts.

– Det kommer bli mer övervakning för att personalen ska känna sig trygg, säger Janneke Vackerberg, kommunikationsdirektör på Kronfågel.

 Sex aktivister tog sig in på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm under torsdagen. Nu har säkerheten förstärkts, enligt Janneke Vackerberg, kommunikationsdirektör på Kronfågel.
Sex aktivister tog sig in på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm under torsdagen. Nu har säkerheten förstärkts, enligt Janneke Vackerberg, kommunikationsdirektör på Kronfågel.

Kronfågel larmade polisen på torsdagseftermiddagen, då sex personer tagit sig in på området genom att klättra över stängslet. De gick även in i slakteriet för att filma verksamheten, och prata med de anställda.

– De var inte särskilt aggressiva, utan hade en lugn ton. Men vi ringde polisen ändå, för det är så man gör när man får intrång på privat mark. Dessutom finns det en säkerhetsaspekt i att obehöriga människor rör sig inne på Kronfågels område. Det kan innebära fara för utomstående, säger Janneke Vackerberg.

Viktigt med trygghet på arbetsplatsen

Företaget har haft möten i ledningsgruppen och diskuterat hur de ska ta hand om personalen så de känner sig trygga på sin arbetsplats.

– Det kommer bli mer övervakning de närmaste veckorna till en början, säger Janneke Vackerberg.

Ovanligt med intrång

Enligt henne är det ovanligt att aktivister gör intrång och är inne i lokalerna. En sådan här händelse skapar förstås obehag hos de anställda, säger hon.

– Det är jättetråkigt för vår personal när det händer, eftersom de utsätts för att bli filmade och inte heller vet vad som kan hända. Vi tar det på jättestort allvar.

Produktionen hotades aldrig

Intrånget har dock inte inneburit risk för kontaminering av köttet.

– Vi har sett över var exakt de har varit, men de var aldrig i själva lokalen där kycklingen blir till livsmedel. Det är i en annan lokal så det var aldrig någon risk att vår kyckling skulle vara utsatt för smitta som kommer utifrån, avslutar Janneke Vackerberg.

Aktivisterna kan få fängelse

De sex aktivisterna är nu anmälda för olaga intrång samt kränkande fotografering. En förundersökningsledare är inte tillsatt ännu, men väntas få ärendet på sitt bord nästa vecka. Straffet för olaga intrång är böter, medan kränkande fotografering kan ge böter eller fängelse i högst två år.

LÄS MER: Aktivister togs av polis efter intrång på Kronfågels slakteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen