Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2017

Kronfågel lägger planerna på slakteri på is

Arbetet med Kronfågels nya slakteri i Kristianstad läggs på is. Investeringen som skulle uppgå till 200 miljoner kronor och ge ett 100-tal jobb bedöms vara alltför riskfylld sett till marknaden i Sverige just nu.

 Kronfågel hoppas ha besked om hur man går vidare inom sex månader.
Kronfågel hoppas ha besked om hur man går vidare inom sex månader. FOTO: Arne Forsell

2011 stängde Kronfågel sitt kycklingslakteri i Kristianstad efter att funnits i staden sedan slutet av 60-talet. När beskedet om att Kronfågel planerade att åter öppna slakteri i Karpalund i Kristianstad var det en glad nyheter för många.

Investeringen var planerad att uppgå till 200 miljoner kronor och ge ett 100-tal nya jobb.

Läs mer: Kronfågel investerar halv miljard kronor

Planerna läggs på is

Ny meddelar dock Kronfågel att planerna läggs på is. Anledningen är marknaden är alltför svag i nuläget och bolaget är inte beredda att göra satsningen som man tänkt just nu.

– Vi hade ett styrelsemöte i måndags och tisdags och styrelsen har beslutat att tills vidare skjuta upp expansionsplanerna i Sverige och styrelsen hänvisar till att nuvarande marknadssituation för kyckling i Sverige är något svagare i år, säger Kronfågels vd, Magnus Lagergren till Kristianstadbladet.

Problemen med bakterier på kyckling i anläggningen i Valla har enligt Lagergren påverkat bolagets marknad, men hans säger att expansionsplanerna är mer långsiktiga.

Läs mer: Kampen mot campylobacter ger resultat

Han berättar också att det inte är omöjligt med ett annat beslut angående slakteriet längre fram när marknaden stabiliserats.

Länsstyrelsens besked dröjde

Enligt bolagets initiala plan skulle produktionen i den nya kycklinganläggningen redan vara i gång nu vid slutet av 2017. Men länsstyrelsens godkännande av anläggningen drog ut mer på tiden än vad man räknat med.

– Länsstyrelsen har säkert gjort sitt jobb, men det är olyckligt att det ska behöva ta så lång tid. I den här branschen är det snabba förändringar och det skapade en osäkerhet. Hade vi haft ett beslut enligt vår första planering hade anläggningen varit under byggnation nu, säger Magnus Lagergren.

Besked inom sex månader

Inom sex månader räknar Lagergren med att det ska finnas ett besked om hur man går vidare. Nästa möte för styrelsen är den 18 december.

Förutom investeringen för Kronfågel på 200 miljoner innebar etableringen också att ett antal kycklinguppfödare i södra Sverige skulle satsa runt 300 miljoner i nya uppfödningsanläggningar.

Läs mer: Kraftig ökning av ekokycklingar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen