Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2019

Kronfågel tog bort reklamfilm efter kritik

I en ny reklamfilm från Kronfågel figurerar en lantbrukare som bland annat föder upp ekokyckling. Men han har inte blivit tillfrågad, och nu har Kronfågel bestämt sig för att ta bort filmen.

 Kronfågel drar tillbaka en av reklamfilmerna i kampanjen sedan en av kycklinguppfödarna inte velat medverka i filmen.
Kronfågel drar tillbaka en av reklamfilmerna i kampanjen sedan en av kycklinguppfödarna inte velat medverka i filmen. FOTO: Istock

Kritikstormen som drabbade Kronfågel efter företagets senaste kampanj har rasat i över en vecka. Kritikerna menar att företaget i sitt sätt att jämföra kyckling och nötkött ställer bönder mot varandra.

Oskyldigt påhoppad

I en av sina reklamfilmer finns en mjölbonde med, som även föder upp ekokyckling. I filmen används material från ett helt annat tillfälle, och bonden blev inte tillfrågad om han ville vara med i den nya kampanjen. Han fick därefter utstå påhopp och ilska från lantbrukare, utan att ha någonting med innehållet att göra.

– De har ju fler reklamfilmer med gårdar, men där ser man inte vilka det är. Men i den här filmen var det så uppenbart att det var jag, och då är det klart att folk reagerar. Man kan jämföra hit och dit, men man får absolut inte smutskasta en annan yrkesgrupp, säger uppfödaren, som valt att vara anonym.

Filmen är borttagen

I fredags beslutade Kronfågel att bort filmen, och skrev bland annat på sin Facebook-sida att de har ”ansvar för personer som figurerar i vårt material och behöver därför nu ta bort denna film då uppfödaren i filmen inte vill medverka”.

Den utsatte uppfödaren tänker inte gå vidare i ärendet, utan vill hellre att man lyfter fram fördelarna med svenskt kött, i stället för att skapa konflikter mellan lantbrukare.

LÄS MER: Kronfågels kampanj får skarp kritik från uppfödareLÄS MER: Kronfågel kritiseras för tystnadskultur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen