Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2019

Kryddad gödsel kan minska lukt och ge bättre skörd

BRUNNBY.

Går det att minska lukten av flytgödsel och öka grödans tillväxt genom att tillsätta bakterier? Det undersöks i ett EU-finansierat innovationsprojekt som presenterades under Brunnby Lantbrukardagar.

 Zahra Omer på Hushållningssällskapet berättade om EU-projektet "Bakterietillförsel ökar värdet av stallgödsel".
Zahra Omer på Hushållningssällskapet berättade om EU-projektet "Bakterietillförsel ökar värdet av stallgödsel". FOTO: Kristina Hansén

Lukten kan ställa till problem när lokalsamhällen kryper närmare lantbruk som hanterar stallgödsel. Samtidigt tar omrörning av gödsel tid och spridningen kan försvåras om den innehåller mycket halm.

Bakteriepreparatet, som företaget OxyG tillverkar, används traditionellt för att minska lukt i hushållsavlopp men i projektet testas ett nytt användningsområde – som tillsatsmedel i stallgödsel.

Sprids på vall och vårkorn

Tanken är att bakterierna ska minska lukt och bryta ner halmen så att flytgödseln blir mer lättpumpad. Tidigare studier från SLU har även visat att bakterierna kan tillgängliggöra växtnäring åt grödan.

 I projektet undersöks bland annat om gödsellukten minskar efter tillsats av ett bakteriepreparat.
I projektet undersöks bland annat om gödsellukten minskar efter tillsats av ett bakteriepreparat. FOTO: Per Emgardsson

I projektet sprids bakteriekryddad svin- och nötgödsel på vall och vårkorn. Hittills tyder resultaten på minskad lukt, att gödseln blir lite mer lättflytande och att växtnäringen i gödseln ökar.

Projektet pågår 2018-2020 och är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet, RISE, SLU, HIR Skåne och OxyG.

LÄS MER: Fåren intar Brunnby lantbrukardagarLÄS MER: Mikroorganismer i jorden ska göra jobbet åt bonden (Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen