Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juni 2018

Kulturhistoria står emot fria vägar för öring

TIVED

Oersättlig kulturhistoria går förlorad, fastigheter förlorar i värde och kanotturismen försvåras. Därför möter länsstyrelsens planer motstånd bland lokalbefolkningen.

 Det finns en färsk dom att länsstyrelsen ska få riva ut dammar i sjön Bergvattnet där fridlysta vita och röda näckrosor växer. Göran Hartman och Ingemar Stenström befarar att en redan grund sjö delvis kommer att torrläggas.
Bild 1/5 Det finns en färsk dom att länsstyrelsen ska få riva ut dammar i sjön Bergvattnet där fridlysta vita och röda näckrosor växer. Göran Hartman och Ingemar Stenström befarar att en redan grund sjö delvis kommer att torrläggas. FOTO: Göran Berglund
 Över 3 000 personer skrev under de protestlistor mot utrivningarna som Tivedens vänner har överlämnat till länsstyrelsens ledning i Örebro.
Bild 2/5 Över 3 000 personer skrev under de protestlistor mot utrivningarna som Tivedens vänner har överlämnat till länsstyrelsens ledning i Örebro. FOTO: Göran Berglund
 Det har funnits en kvarn i Åboholm sedan åtminstone början av 1800-talet och i 180 år har den varit i samma familjs ägo. Fallhöjden mellan dammen och sjön Bergvattnet är cirka sju meter.
Bild 3/5 Det har funnits en kvarn i Åboholm sedan åtminstone början av 1800-talet och i 180 år har den varit i samma familjs ägo. Fallhöjden mellan dammen och sjön Bergvattnet är cirka sju meter. FOTO: Göran Berglund
 En tidigare damm i Fräsebäcken har efter utrivning förvandlats till en bäckfåra där växtligheten breder ut sig från sidorna. Utrivningen gjordes 2015.
Bild 4/5 En tidigare damm i Fräsebäcken har efter utrivning förvandlats till en bäckfåra där växtligheten breder ut sig från sidorna. Utrivningen gjordes 2015. FOTO: Göran Berglund
 Sävsjön och Bergvattnet hänger ihop och är en viktig del i Tivedens vattensystem norr om sjön Unden. En mängd dammar vittnar om en kulturhistorisk miljö med sågar, kvarnar och bruk som nu är på väg att undanröjas.
Bild 5/5 Sävsjön och Bergvattnet hänger ihop och är en viktig del i Tivedens vattensystem norr om sjön Unden. En mängd dammar vittnar om en kulturhistorisk miljö med sågar, kvarnar och bruk som nu är på väg att undanröjas. FOTO: Göran Hartman

Göran Hartman och Ingemar Stenström är båda dammägare i Åboholm i sydöstra delen av Laxå kommun. Ingemar, 84, bor på en fastighet med kvarn som hans familj haft i 180 år. Om länsstyrelsen får sin vilja igenom kommer vattenspegeln nedanför huset att försvinna samtidigt som paddlande turister får flera hundra meter längre att bära sina kanoter.

– Hur blir det med värdet på min fastighet då? Och vad händer med grundvattnet när dammen försvinner? frågar sig Ingemar Stenström.

Ingrepp i fornlämning

För Göran Hartman väcktes motståndet mot utrivningarna när han en dag ombeddes stänga av vattenflödet i sin damm för att senare få se en grävskopa göra ingrepp i fornlämningar. Han är med och leder en grupp som kallar sig Tivedens vänner.

– Det som pågår är en ren arkebusering av landsbygden och vår kulturhistoria. Hela tiden finns också ett dolt hot mot fastighetsägare som får erbjudande om bidrag för utrivningar. Om de inte går med på länsstyrelsens förslag finns risken att de i slutändan måste bekosta allt själva, säger Göran Hartman.

Han är kritisk till vad han betraktar som okunskap och enögdhet i länsstyrelsens arbete.

– Man talar till exempel om läckande dammar som ett problem utan att begripa att dammar måste läcka lite för att inte torka ut. De är konstruerade på det viset och skulle de behöva tätas går det att göra till en mycket låg kostnad, menar Göran Hartman.

Olika miljöargument

Vattenvårdsenhetens överordnade mål är att skapa fria vandringsvägar för öringen i sjön Unden. Till saken hör dock att öringen är inplanterad.

– Unden var tidigare Sveriges bästa storrödingsjö. Men allt tycks kunna motiveras med olika miljöargument, i det här fallet öring, säger Göran Hartman.

LÄS MER: Naturskyddsföreningen betalar Länsstyrelsen för utrivningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen