Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 mars 2019

Kunderna kritiserar Arlas nya plastkork

Arlas nya yoghurtförpackning skulle minska svinnet och samtidigt vara miljövänlig. Men korken är av plast, vilket fått kunderna att gå i taket.

 Yoghurten skulle bli lättare att få ut ur förpackningen var Arlas tanke och mening. Men kunderna gillar inte alls förändringen, och kritiserar hårt att korken är gjord av plast.
Yoghurten skulle bli lättare att få ut ur förpackningen var Arlas tanke och mening. Men kunderna gillar inte alls förändringen, och kritiserar hårt att korken är gjord av plast. FOTO: Privat

Yoghurtförpackningen, som har tagits fram i samarbete mellan Arla och Tetra Pak, såg dagens ljus för drygt en månad sedan. I stället för Tetra Brik-förpackningen så skulle den nya Tetra Top göra allt så mycket bättre. Tanken var framför allt att en skruvkork skulle göra det lättare att klämma ut den sista skvätten yoghurt.

Massiv kritik på Arlas hemsida

Men den avtagbara toppen är gjord av plast, vilket har fått kunder att rasa på Arlas hemsida, så pass mycket att de stängt ner kommentarstråden.

”Den skapar problem vid återvinningen för att den har en plastkork och den tar otrolig plats i soporna eftersom den inte går att vika ihop. Den är totalt värdelös!”, ”Det är mycket dåligt att ta bort Brik-förpackningen, som är den enda riktigt miljövänliga förpackningen (bara papper), och byta till en plastförpackning med skruvkork!” och ”Jag själv kommer att sluta köpa denna produkt och köpa annan yoghurt, förpackad i miljövänligare förpackningar, där jag kan få ut hela volymen yoghurt som finns i den återvinningsbara förpackningen. Utan idiotisk plast.” är bara några av dussintals negativa omdömen.

Svårt att hitta reservdelar till de gamla maskinerna

Arlas presschef Erik Bratthall säger att företaget inte hade något annat val än att byta ut de gamla förpackningarna i mestadels kartong.

– Arla ville stå fast vid de gamla förpackningarna, men under de senaste åren har det varit svårt att hitta reservdelar till de förpackningsmaskinerna. De tillverkas inte längre, säger han till tidningen Land.

Klimatkompenserar i väntan på miljökork

Enligt Erik Bratthall ska plasten i toppen egentligen vara gjord av två tredjedelar växtbaserad råvara, och att de har en lägre klimatpåverkan än den gamla förpackningen. Men det nya materialet har blivit försenat och därför använder man vanlig plast tills vidare.

– Under övergångsperioden kommer Arla att klimatkompensera för skillnaden i koldioxidavtryck mellan den nya och den gamla förpackningen, säger han.

LÄS MER: Arla satsar på korkar för att öka ekoförsäljningenLÄS MER: Nytt utseende på Arlas ekoprodukter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen