Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars 2018

Kunskapscentrum föreslås för animalieproduktionens byggande

Jordbruksverket vill se ett nytt kunskapscentrum för byggande av stallar, framgår det av en ny rapport från myndigheten.

FOTO: Istock

Rapporten har tagits fram som en del av livsmedelsstrategin, där ett mål är att stärka konkurrenskraften hos den svenska animalieproduktionen.

Utöver det måste utbildningen bli bättre för arkitekter och andra som ritar stallarna, enligt rapporten som har gjorts på uppdrag av regeringen.

Ingen har ansvar

Ett problem idag är att det inte finns något som har ansvaret för kunskapsförsöjning när det gäller byggande för djurhållning, framhåller Jordbruksverket.

Kunskapen är knuten till enskilda personer med hög kompetens från ett långt yrkesliv. För lite kunskap överförs till andra, samtidigt som inflödet av ny kunskap är för lågt.

Ett annat problem är att det saknats utvärderingar från oberoende part eller tester av de lösningar som bönder och andra använder för stallar.

Föreslår fem platser

Enligt Jordbruksverket finns det fem platser där centret kan placeras: Jordbruksverket, ett helt nytt lantbruksinstitutet, Rise, SLU eller någon av Sveriges tekniska högskolor. I rapporten pekas på för- och nackdelar med de olika alternativen.

Samtidigt föreslås en byggutbildning som ska ligga inom husdjursagronom- och lantmästarprogrammen. Detta kan ske genom att utbildningarna stärks eller genom en satsning på en särskild högskola för byggingenjörer inom lantbruksbyggande.

Rapporten finns nedladdningsbar här. LÄS OCKSÅ: Hon blir ny generaldirektör på Jordbruksverket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen