Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 maj 2019

Kuylenstierna: ”Klimatsmart jordbruk måste vara lönsamt”

SÅNGA-SÄBY

Den globala omställningen till ökad hållbarhet är en möjligheternas agenda där de gröna näringarna spelar en nyckelroll, var budskapet från miljöexperten Johan Kuylenstierna när han gästade riksförbundsstämman på onsdagen.

 Johan Kuylenstierna.
Johan Kuylenstierna. FOTO: URBAN BRADHE

Förbundsordförande Palle Borgström konstaterade att valet var enkelt att bjuda in Johan Kuylenstierna som talare på Sånga-Säby. Han är vice ordförande för Klimatpolitiska rådet och adjungerad professor vid Stockholms universitet. Han har också utnämnts till miljömäktigast i Sverige.

Globalt perspektiv

Johan Kuylenstierna höll ett faktaspäckat anförande i högt tempo och med ett i huvudsak globalt perspektiv. Tidigt gjorde han klart att han inte sitter inne med svaren på de gröna näringarnas frågor. Men gång på gång underströk han att det krävs ett tydligt ledarskap.

– Det är helt avgörande för att vi ska lyckas och ledarskapet måste komma från dem som har kompetens, framför allt inom de gröna näringarna för mycket av det som diskuteras i det övriga samhället kopplas tillbaka till er, sade Johan Kuylenstierna till stämmodeltagarna.

Lönsam hållbarhet

Han lovordade LRFs initiativ till en klimat- och hållbarhetsstrategi och betonade samtidigt vikten av lönsamhet.

– Att ha världens klimatsmartaste jordbruk som är olönsamt är inte hållbart, så enkelt är det i förlängningen.

2 000 kvadratmeter

Johan Kuylenstierna talade om temperaturhöjningen på jorden, de ökande koldioxidutsläppen och det faktum att marken globalt utnyttjas synnerligen ineffektivt.

– Markfrågan har inte alls fått samma uppmärksamhet som klimatfrågan, vilket är ganska skrämmande. Här lever vi på en marginal som är skör, sade Johan Kuylenstierna och visade bilder på att den mark som står till förfogande för att försörja världens människor med mat är 2 000 kvadratmeter per person.

Ofantligt arbete

– Det är en vanlig villatomt i Sverige, förtydligade han och förklarade att den svenska konsumtionspåverkan motsvarar cirka 5 000 kvadratmeter per person.

Johan Kuylenstierna inskärpte att omställningsarbetet globalt är ofantligt och måste ha ett systemperspektiv.

– Ni är en otroligt viktig del av lösningen för hela samhällets omställning.

Inte bara fakta

Palle Borgström ställde frågan om det är ett hot eller en möjlighet att klimataktivisten Greta Thunberg bättre har lyckats nå ut med sitt budskap än vad många politiker och forskare har gjort.

– En möjlighet utan tvekan, svarade Johan Kuylenstierna och pekade på att det inte räcker att bara hamra in siffror och fakta. Det finns också en stark dimension av känslor, framhöll han.

”Måste respondera rätt”

– Det jag ser som ett hot är om vi inte på rätt sätt responderar på den här kraften. Unga förväntar sig inte att vi ska reagera på samma emotionella sätt, de vill att vi tar deras oro på allvar och omvandlar den till handling.

Johan Kuylenstierna slog som svar på en publikfråga om kor och metan fast att det är centralt att skilja på fossila utsläpp och utsläpp som är en del av ett naturligt kretslopp.

Producera globalt

Han sade att Sverige har ett stort ansvar för att inte bara producera för konsumenterna i Sverige utan också med sikte på en global försörjning, detta eftersom många länder inte klarar att producera livsmedel till den egna befolkningen – vatten och mark räcker inte till.

– Är det något land som ska ha en hög andel djur sin produktion är det ett land som Sverige, konstaterade Johan Kuylenstierna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen