Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 april 2019

Kycklingar hos Guldfågeln skållades levande

Tio kycklingar skållades levande i företagets anläggning i Mörbylånga under 2018. Guldfågelns vd Peter Andersson ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Vi tar emot 25 miljoner kycklingar per år, men det är klart att tio stycken är tio för många.

 Guldfågeln har åtalsanmälts efter att flera kycklingar skållats levande efter att något gått fel i slaktprocessen. (Arkivbild)
Guldfågeln har åtalsanmälts efter att flera kycklingar skållats levande efter att något gått fel i slaktprocessen. (Arkivbild) FOTO: roibu

Det var i helgen som Svt uppmärksammade att Livsmedelsverkets veterinärer upptäckt att sammanlagt tio kycklingar har skållats levande i fabriken i fjol. Nio fall skedde under perioden april-juni, samt ett i augusti.

– Jag vill betona att vi har gjort fel, samtidigt tar vi emot 25 miljoner kycklingar varje år. Men tio kycklingar är tio för många, så är det. Det som har skett får inte ske, och då är det viktigt att vi åtgärdar det, säger Peter Andersson.

De kycklingar som skållades var dock kraftigt bedövade och djupt medvetslösa, så enligt Peter Andersson har de inte känt nånting.

En rad åtgärder genomförda

Sedan upptäckten har företaget genomfört en rad åtgärder för att hindra en upprepning. Bland annat har man installerat en ny teknisk utrustning och en bättre belysning så att medarbetarna lättare kan se om kycklingarna är avblodade eller inte. Därtill har kontrollstationerna byggts om, rutinerna förstärkts och personalen utbildats.

– Sedan dess har inga fall skett. De åtgärder vi vidtog direkt har haft en väldigt bra effekt.

Åtalsanmälan inlämnad

13 september fick företaget ett meddelande från länsstyrelsen att de var nöjda med åtgärderna och därmed hade avslutat ärendet.

– Samtidigt informerade de oss att en åtalsanmälan gjorts, men vi har inte hört nånting sedan dess. Men dyker det upp en åtalsanmälan förhåller vi oss naturligtvis till den, det är givet, avslutar Peter Andersson.

LÄS MER: Ökning av vingskador hos GuldfågelnLÄS MER: ”Svenska kycklingar är friska och välmående”

Relaterade artiklar

Till toppen