Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 maj 2018

Kycklingar med bra uppväxt är mer optimistiska

Kycklingar som växer upp med en bra miljö får en mer optimistisk livssyn och bättre skydd mot stress. Det visar en studie från SLU.

FOTO: Istock

Kycklingar som växer upp i en varierad och kontrollerbar miljö bli mer optimistiska i sin livssyn och blir bättre på att hantera stress än kycklingar som växer upp i en mer karg miljö. Det visar en ny studie som genomförts av SLU, Linköpings universitet, Uppsala universitet och av spanska forskare.

I studien fick en grupp kycklingar växa upp i en tristare miljö, medan en annan grupp hade en mer komplex och stimulerande livsmiljö.

Mätte optimismen och dopaminhalten

Forskarna har mätt kycklingarnas optimism före och efter deras uppväxt genom att koppla svart och vit färg till belöning respektive icke belöning. Kycklingar som ansåg att grått, som ligger mellan svar och vitt, var kopplat till en belöning och snabbt sprang fram till färgen ansågs vara positiva, medan kycklingar som var mer skeptiska till den gråa färgen ansågs vara mindre optimistiska. Utöver det mätte forskarna halterna av dopamin, ett hormon som frigörs vid välmående, i kycklingarnas kroppar. När kycklingarna de vuxit upp utsattes de för stress i olika former.

– En intressant sak som vi såg var att kycklingarna i de båda uppväxtmiljöerna var lika optimistiska innan de utsattes för stress, säger säger Hanne Løvlie, vid Linköpings universitet, som har lett studien i ett pressmeddelande.

Bra uppväxt hjälper vid stress

Resultatet visade att när kycklingarna från de olika grupperna utsattes för stress förlorade de individer som levt i en enklare miljö sin optimistiska hållning, medan kycklingarna i en mer komplex miljö verkade kunna hantera stressen bättre.

– Med den här studien ville vi undersöka hur stress påverkar optimism och om en mer komplett uppväxtmiljö kan buffra mot negativa effekter av stress, säger Hanne Løvlie, biträdande professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet, som har lett studien.

– Additiv stress har tidigare visat sig ha olyckliga konsekvenser. Detta är därför något vi behöver tänka på när det gäller hållning av djur, säger Josefina Zidar, som också deltagit i studien.

LÄS OCKSÅ: Curlade kycklingar har svårare att klara nya miljöer

Relaterade artiklar

Till toppen