Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2019

Kycklingsmak för gourméer

Kyckling smakar inte bara kyckling – utan mycket mer. Det visar ett forskningsprojekt, initierat av Svensk Fågel.

 Smakerna av stekt innerfilé och stekt bacon gifter sig bäst enligt en ny undersökning.
Smakerna av stekt innerfilé och stekt bacon gifter sig bäst enligt en ny undersökning. FOTO: Istock

Svensk Fågel har med hjälp av den senaste forskningen för första gången tagit fram ett sensoriskt-semantiskt språk och en smakprofil för svensk kyckling.

– Vi ser det som ett sätt att folkbilda svenska konsumenter. Satsningen kommer att bidra till att motivera framtida konsumenter att äta godare, hälsosammare och mer hållbart. Vi vill ta med dem på en smakresa, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Kycklingsmak kan vara lika varierad som vin

Doktor Johan Swahn, sensorikforskaren Asgeir Nilsen och språkprofessorn Ulf Larsson har tränat och kalibrerat en sensorisk smakpanel från restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. I rapporten beskrivs ingående varje kycklingdetalj.

– Det är oerhört roligt att den svenska fågelbranschen har gjort denna satsning och att man har lutat sig mot en sensorisk-semantisk metodik för att utveckla ett språk för smak. Vi lever i en upplevelseekonomi och att nu kunna beskriva vad vi känner i munnen är ett stort framsteg. Efter hand kommer vi att kunna prata kring kyckling som man i dag pratar kring vin, säger Johan Swahn.

Kallas för smakkompisar

Forskarna har också kommit fram till att det händer mycket med smaken beroende på tillagningsteknik och tillbehör. Att grilla eller ugnsbaka ger exempelvis helt olika smakprofiler.

Många delar av kycklingen som exempelvis vinge och urbenat lår med skinn har en mycket komplex smak, medan filé kräver lite mer hjälp. Olika råvaror passar extra bra till olika detaljer. De som gifter sig bäst kallas enligt Svensk Fågel för smakkompisar.

LÄS MER: Grönsaker ska ge kycklingen ny smak

Svensk kycklings tio bästa smakkompisar:

1. Stekt innerfilé och stekt bacon

2. Grillad innerfilé och stekt aubergine i lite olja

3. Ugnsbakad bröstfilé med Västerbottenost

4. Grillad vinge med Sweet Chili-sås

5. Grillad urbenat kycklinglår med skinn och salt och peppar

6. Stekt vinge med timjan

7. Stekt urbenat kycklinglår utan skinn med rostad svamp

8. Stekt bröstfilé med pesto

9. Grillad innerfilé med mozzarella

10. Grillat kycklingben med salta jordnötter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen