Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2018

L vill fasa ut återbetalningen av dieselskatten

Visby

När det gäller hur jordbruket ska kompenseras för dieselskatten sticker Liberalerna ut från de andra Allianspartierna – de är beredda att prata om att fasa ut kompensationen.

 Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl modererade samtalet om skattesubventionerna med Martin Ådahl, chefsekonom Centerpartiet, Mathias Sundin, ledamot skatteutskottet, Liberalerna, Lorentz Tovatt, ledamot skatteutskottet, Miljöpartiet och Erik Ezelius, ledamot skatteutskottet, Socialdemokraterna.
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl modererade samtalet om skattesubventionerna med Martin Ådahl, chefsekonom Centerpartiet, Mathias Sundin, ledamot skatteutskottet, Liberalerna, Lorentz Tovatt, ledamot skatteutskottet, Miljöpartiet och Erik Ezelius, ledamot skatteutskottet, Socialdemokraterna. FOTO: Åsa Nilsson

Nedsättningen av dieselskatten kostar staten omkring 800 miljoner kronor per år, varav ungefär hälften går till jordbruket, enligt Naturskyddsföreningen som på måndagen anordnade ett seminarium i Almedalen om subventioner på transportområdet.

Eniga om mindre diesel

Dieselanvändandet bör minska av klimatskäl. Det var de politiker från båda blocken som deltog i samtalet eniga om. Men i dag gör skatteregler att dieseln är subventionerad för alla konsumenter, inte bara jordbruket som har en extra kompensation.

”Kan inte köra på annat än diesel”

Dieseln skulle bli 1,37 kronor dyrare om skattereglerna för bensin och diesel vore lika, enligt Naturskyddsföreningen.

– Principen är glasklar, så borde det vara. Men vi måste sätta oss in i situationen för dem som är beroende av dieseln. Och vi har jordbruket där man inte kan köra annat än på diesel idag, sade Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom.

Inte olika system

Även Socialdemokraternas Erik Ezelius, ledamot i skatteutskottet, var inne på samma linje.

– Jag delar uppfattningen om principen att inte ha olika system. Men om vi tittar till jordbrukssektorn så finns där en verklighet och ingen möjlighet till omställning i närtid, sade han.

Dessa två partier är alltså för en fortsatt nedsättning diselskatten för jordbruket, liksom också Moderaterna och KD aviserat.

”Ska fasas ut”

Liberalerna sticker dock ut från de andra Allianspartierna.

– Vi är tydliga med att detta ska fasas ut och det ganska snabbt. Vi ser att en kompensation är att göra en skatteväxling så att vi får andra fördelar för de här företagen. Det måste bort, jag hoppas och tror att det ska gå att göra det ganska brett, viktigt att vi har en bred enighet att göra detta under ett antal år, sade Mathias Sundin, (L), ledamot i skatteutskottet.

– Det är dock viktigt att inte göra det för snabbt och att det ska vara tydligt hur nedsättningen ska fasas ut så att företagen i jordbruket kan ställa om i rimlig takt, påpekade Mathias Sundin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen