Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2018

Lactalis i salmonella-skandal

Den franska mejerijätten Lactalis har tvingats återkalla stora mängder mjölkersättning sedan 35 barn i Frankrike fått salmonella av det smittade mjölkpulvret. Nu meddelar VD Emmanuel Besnier att 12 miljoner paket, som nått 83 länder, är påverkade.

FOTO: lev dolgachov

Smittan upptäcktes i december förra året då flera franska barn insjuknat i salmonella efter att ha druckit mjölkersättning som tillverkats i Lactalis fabrik i Craon. Därefter har skandalen växt och förutom de bekräftade 35 fallen i Frankriken har ett fall av salmonella rapporterats i Spanien och ett utreds i Grekland, rapporterar TT.

Flera hundra stämningsansökningar har också lämnats mot Lactalis.

LÄS MER: Komjölk i mjölkersättning ökar inte risken för diabetes

Emmanuel Besnier lovar kompensation till de drabbade familjerna och säger att konsekvenserna för de drabbade spädbarnen, upptar hans tankar.

– Det här är spädbarn under 6 månader, det är för oss, för mig, en mycket stor oro, säger han till Journal du Dimanche.

Enligt franska myndigheter har de drabbade barnen i Frankrike kunnat lämna sjukhuset och mår bra.

Produkterna har spårats i det gemensamma europeiska varningssystemet RASFF och det finns inget som tyder på att de sålts till Sverige, enligt Livsmedelsverket.

LÄS MER: Lalandas väg från Lactalis till Skånemejerier

Skånemejerier ägs sedan juni 2012 av Lactalis. Hela Lactalisgruppen, som är världens största mejerikoncern, omsatte 17 miljarder euro 2015.

LÄS MER: Ny storaffär för LactalisLÄS MER: Jordbruksverket lyfter fördelar med svensktLÄS MER: Lokal smitta riskfaktor för salmonella

Relaterade artiklar

Till toppen