Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2018

Lactalis i salmonella-skandal

Den franska mejerijätten Lactalis har tvingats återkalla stora mängder mjölkersättning sedan 35 barn i Frankrike fått salmonella av det smittade mjölkpulvret. Nu meddelar VD Emmanuel Besnier att 12 miljoner paket, som nått 83 länder, är påverkade.

FOTO: lev dolgachov

Smittan upptäcktes i december förra året då flera franska barn insjuknat i salmonella efter att ha druckit mjölkersättning som tillverkats i Lactalis fabrik i Craon. Därefter har skandalen växt och förutom de bekräftade 35 fallen i Frankriken har ett fall av salmonella rapporterats i Spanien och ett utreds i Grekland, rapporterar TT.

Flera hundra stämningsansökningar har också lämnats mot Lactalis.

LÄS MER: Komjölk i mjölkersättning ökar inte risken för diabetes

Emmanuel Besnier lovar kompensation till de drabbade familjerna och säger att konsekvenserna för de drabbade spädbarnen, upptar hans tankar.

– Det här är spädbarn under 6 månader, det är för oss, för mig, en mycket stor oro, säger han till Journal du Dimanche.

Enligt franska myndigheter har de drabbade barnen i Frankrike kunnat lämna sjukhuset och mår bra.

Produkterna har spårats i det gemensamma europeiska varningssystemet RASFF och det finns inget som tyder på att de sålts till Sverige, enligt Livsmedelsverket.

LÄS MER: Lalandas väg från Lactalis till Skånemejerier

Skånemejerier ägs sedan juni 2012 av Lactalis. Hela Lactalisgruppen, som är världens största mejerikoncern, omsatte 17 miljarder euro 2015.

LÄS MER: Ny storaffär för LactalisLÄS MER: Jordbruksverket lyfter fördelar med svensktLÄS MER: Lokal smitta riskfaktor för salmonella

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen