Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 januari 2019

Låg lönsamhet avskräcker från snöröjningsjobb

Allt färre vill bli snöröjare.

– Att ställa upp med en timmes varsel passar inte alla, säger Magnus Wessén, Maskinring öst.

 Snöröjning blir en allt mindre populär syssla.
Snöröjning blir en allt mindre populär syssla. FOTO: Kenneth Fransson

Maskinring Öst är en ekonomisk förening i Norrköping med c:a 200 maskiner i drift en vanlig vinter. Föreningen tar uppdrag från till exempel kommuner.

– Våra medlemmar slipper stå ensamma i förhandlingar med en stor beställare som en kommun, säger Magnus Wessén.

Färre lantbrukare kör

En hel del av snöröjarna är lantbrukare. Men det har blivit svårare att få lantbrukare till snöröjningsjobb.

– Ett skäl är att Sverige helt enkelt har färre bönder. Dessutom ställs allt högre miljökrav på maskinerna. Men framför allt tycker många att lönsamheten är för låg, säger Magnus Wessén.

Planera själv

Cirka 30 000 i jourersättning för hela vinterns fem månader, och timersättning som är helt beror på vädret – det passar allt färre, tycker han.

– Jag skulle säga att det här jobbet kan fungera bra för en lantbrukare med tid över på vintern. Den dagliga verksamheten måste gå att planera och styra själv, runt snöröjningen.

 Magnus Wessén, Maskinring öst.
Magnus Wessén, Maskinring öst. FOTO: Magnus Wessén

Högre ersättning krävs

Snöröjning är så klart bättre än att inte ha någon lön alls under vintern. Men det blir allt svårare att få folk till ett jobb som kan kräva att man tillbringar julafton i traktorn.

– Vi har märkt en markant skillnad de senaste åren. Förra vintern var svår och i år lär det bli ännu svårare. Ersättningen måste höjas – jag ser ingen annan väg, säger Magnus Wessén.

”Ring oss”

Olle Öberg, Svevia, söker fortfarande entreprenörer.

– Men det kan fortfarande finnas en chans att få jobb i vinter om man har en lämplig maskin. Om någon läser det här får de gärna ringa oss och berätta vad de har för maskiner så ser vi om det passar på någon av våra vägsträckor, säger han.

Kort kurs

En sak som stoppar en del förare är att snöröjning kräver ett teoretiskt förarprov. Kuggar man kan det ta emot att försöka igen.

– Vi har märkt att en del tycker att det känns motigt. Därför hjälper vi till med en kort kurs, så att de kommer över den tröskeln. Och det fungerar, fler klarar proven, säger Olle Öberg.

Testa på

Svevia hyr ibland ut utrustning, som en plog eller en sandspridare, till entreprenörer. Man kan testa en säsong och se om det funkar.

– När maskinerna och utrustningen är på plats och alla formella krav är uppfyllda är det bara att börja köra. Det är ett tufft jobb och det blir mycket nattarbete. Men det är också en livsstil som många trivs med, säger Olle Öberg.

LÄS MER: Snöröjning – inte ett jobb för alla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen