Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 november 2017

"Lagarna stöttar inte mig"

I snart ett halvår har minkuppfödaren Niclas Pettersson förföljts av aktivister vars syfte är att han ska stänga sin verksamhet.

 Kontrollen av djurhälsan på minkgårdarna har blivit allt mer omfattande de senaste åren och anmärkningarna är få. På Niclas Petterssons gård genomförs veterinärkontroller tre–fyra gånger per år.
Kontrollen av djurhälsan på minkgårdarna har blivit allt mer omfattande de senaste åren och anmärkningarna är få. På Niclas Petterssons gård genomförs veterinärkontroller tre–fyra gånger per år. FOTO: Christel Lind

Minkgården ligger bara några stenkast från stranden där Kattegatts vågor rullar in. Den startades i slutet av 1950-talet av Niclas Petterssons far och farbror och har som mest producerat uppemot 24 000 skinn per år.

För inte så länge sedan införlivades grannens minkgård i verksamheten sedan ägaren hade gått bort. Det är bara ett par hundra meter mellan skugghusen.

– Plåtstaketet där hade rasat ned på flera ställen. Kanske var det därför som de valde min gård. De trodde väl att den inte sköttes så bra och att det skulle vara lätt att få den att stänga, funderar Niclas Pettersson.

VIDEO: ”De får inte driva igenom att jag ska lägga ned”

 De olika händelserna har blivit så många att de måste bokföras.
De olika händelserna har blivit så många att de måste bokföras. FOTO: Christel Lind

Han är numera också den enda minkuppfödaren i Halland. Vid årsskiftet gick hans bror ur företaget och Niclas Pettersson driver det sedan dess ensam med hjälp av sin familj och anställda.

Trots att branschen i Sverige från och till har haft problem med militanta aktivister är det inget som Niclas Pettersson har ägnat någon större tanke åt. Han visste inte ens att någon i april hade startat Facebookgruppen ”Stäng minkfarmen i Falkenberg”.

 "Jag får inte ge mig. Vi får stoppa dem här. De ska inte driva igenom att vi ska lägga ned utan jag ska fortsätta", säger Niclas Pettersson.
"Jag får inte ge mig. Vi får stoppa dem här. De ska inte driva igenom att vi ska lägga ned utan jag ska fortsätta", säger Niclas Pettersson. FOTO: Christel Lind

Därför kom utsläppet av 1 700 valpar i början av augusti som en blixt från en klar himmel. Några veckor senare började demonstrationerna utanför gården med plakat och skrikande i megafon. Hittills har aktivisterna varit där ett tiotal gånger och framför allt på söndagar kan de uppgå till ett 20-tal personer.

– De brukar stanna i två timmar och hetsar mig på olika sätt för att jag ska prata med dem. Jag håller mig i bakgrunden medan anställda och grannar hjälper till att hålla koll, säger Niclas Pettersson.

 Niclas Pettersson har varit minkuppfödare i hela sitt vuxna liv sedan han och hans bror tog över gården från sin far och farbror. En av sönerna arbetar redan i verksamheten.
Niclas Pettersson har varit minkuppfödare i hela sitt vuxna liv sedan han och hans bror tog över gården från sin far och farbror. En av sönerna arbetar redan i verksamheten. FOTO: Christel Lind

Han ringer varje gång till polisen och en patrull är normalt på plats inom 15–20 minuter. Polisen meddelar då i regel att aktivisterna inte begår något brott och att en demonstration inte kan stoppas. Enda gångerna personer har identifierats har varit när de kedjat fast sig eller klättrat upp i gårdens kameramast.

– Detta är inte planlagt område, därför säger polisen att den inte kan ingripa. Det betyder att jag inte har samma rättigheter som om jag skulle ha haft min verksamhet inne i samhället. Då känner jag mig som en andra klassens medborgare.

 November är pälsningstid för minkuppfödarna. I Niclas Petterssons fall säljs skinnen på auktionen i Köpenhamn. Priserna har under flera år varit låga och uppfödarna hoppas på en uppgång.
November är pälsningstid för minkuppfödarna. I Niclas Petterssons fall säljs skinnen på auktionen i Köpenhamn. Priserna har under flera år varit låga och uppfödarna hoppas på en uppgång. FOTO: Christel Lind

Två gånger har aktivisterna kommit till honom i bostaden. Vid första tillfället var klockan elva på kvällen och Niclas Pettersson var inte hemma. Men det var den yngste sonen, 17 år, som blev ordentligt skrämd.

– Jag kan inte gå någonstans utan telefonen. Den måste vara med hela tiden om något skulle hända, konstaterar Niclas Pettersson.

Andra påhälsningen i bostaden var på halloween då de fyra personer som kom var iförda djurmasker. Efter den händelsen blev gruppens ledare Richard Klinsmeister belagd med besöksförbud.

– Så nu skjutsar han istället sina kompisar hit, och parkerar borta vid skolan under tiden.

 Minkgården vid Hallandskusten har funnits sedan slutet av 1950-talet. Den är numera den enda i länet vilken kan vara en av förklaringarna till att aktivisterna har utsett den till måltavla.
Minkgården vid Hallandskusten har funnits sedan slutet av 1950-talet. Den är numera den enda i länet vilken kan vara en av förklaringarna till att aktivisterna har utsett den till måltavla. FOTO: Christel Lind

I de inlägg som gruppen lägger ut på Facebook jämförs minkgården med nazisternas judeutrotning. Ett skelett hängande från en galge med texten ”Niclas f d minkfarmare” har också publicerats via sociala medier.

– Deras slutliga syfte är att jämna farmen med marken, det har de själva skrivit. Fast jag bedriver en laglig verksamhet verkar lagarna inte stödja mig. Det är jättekonstigt att polisen inte tar med dem härifrån och hittar ett passande straff, säger Niclas Pettersson.

Han ger också svaret på den självklara frågan:

– Jag får inte ge mig. Vi får stoppa dem här. De ska inte driva igenom att vi ska lägga ned, utan jag ska fortsätta.

FOTO: Christel Lind

FAKTA: Detta har hänt

29 april: Facebookgruppen ”Stäng minkfarmen i Falkenberg” startas.

3 augusti: Cirka 1 700 minkar släpps under natten ut ur sina burar. Det rör sig om valpar och alla utom 50 återfinns senare. Runt 15 personer hjälpt till med arbetet.

18 augusti: Första demonstrationen genomförs. De fyra deltagarna bär alla djurmasker framför ansiktet.

16 september: Ny demonstration, nu med nio personer. Medlemmar från LRF Halland är på plats.

14 oktober: Klockan 23 på kvällen kommer tio personer till Niclas Petterssons bostad. De filmar med telefonerna. En av bilarna åker till minkgården för att även filma där.

15 oktober: Demonstration med 20 personer där några av dem kedjar fast sig i grinden till minkgården. Drygt 60 LRF-medlemmar från olika delar av landet är på plats för att stötta.

18 oktober: Klockan 02.30 kontrollerar polisen en bil med två personer som misstänks ha varit vid minkgården. Bilen är belagd med körförbud.

29 oktober: Uppemot 25 personer deltar i en demonstration, varav Karl Häggroth klättrar upp i minkgårdens kameramast. Han identifieras av polisen.

31 oktober: Med djurmasker framför ansiktet kommer fyra personer till Niclas Petterssons bostad. En av demonstranterna är Richii Klinsmeister. Han beläggs därefter med kontaktförbud.

5 november: En troligtvis drogpåverkad kvinna ertappas i området kring kameramasten. Hon har ingen koppling till aktivistgruppen.

8 november: Tre personer går runt minkgården medan de fotograferar och filmar.

12 november: Cirka 20 personer demonstrerar. Karl Häggroth klättrar åter upp i kameramasten, nu tillsammans med en kvinna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen