Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 juli 2018

Lägre fetthalt i mjölken ger lägre glassproduktion

Torkan gör att mjölken får lägre fetthalt, vilket påverkar glassproduktionen negativt.

FOTO: Istock

Den glass som så många vill ha när det blir varmt kan bli en bristvara, som en följd av torkan och värmen. Värmen och torkan gör nämligen att mjölken blir mindre fet. Orsaken är att korna äter mindre och dricker mer när det är varmt och torrt. När fetthalten sjunker mejerierna, däribland Wermland mejeri, mindre råvaror att göra glass av.

– Det handlar om en minskning med 0,2 procentenheter så nu ligger vi därför runt 4 procents fett, säger Yngve Gustafsson, som är VD för Wermlands mejeri, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Lägre fetthalt

Med en fetthalt under det normala blir det fettöverskott som används till att tillverka glass lägre. Även mängden grädde kan påverkas. Nyligen förutspådde SMHI fortsatt torrt och varmt väder, med endast spridda skurar i sikte. Följden blir på sikt även att mjölkvolymerna minskar.

– Om inte fodret räcker till tvingas man slakta kor och då blir det ju en mindre mängd. Men det är inget vi sett konsekvenserna av ännu, säger Yngve Gustafsson.

LÄS OCKSÅ: Fler kommuner till böndernas hjälp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen