Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 september 2018

Laholm serverar mer nötkött

Laholm är en av kommunerna som ökar sina inköp av svenskt nötkött. Från första oktober serveras mer nötkött i skolor och förskolor.

 Laholm är en av kommunerna som ökar sina inköp av svenskt nötkött, som ett led i arbetet med att stödja svenska lantbrukare efter den tuffa sommaren.
Laholm är en av kommunerna som ökar sina inköp av svenskt nötkött, som ett led i arbetet med att stödja svenska lantbrukare efter den tuffa sommaren. FOTO: Janne Andersson

Sommarens långvariga torka slog hårt mot lantbruksnäringen i Laholms kommun precis som i stora delar av Sverige. För att stötta lantbruket och hjälpa bönder med nötkreatur har Laholm beslutat att servera mer nötkött i kommunens förskolor och skolor under höstterminen.

– Vi har en krisberedskapsgrupp här i kommunen och i den diskuterades vad vi kan göra och då blev det här en konkret åtgärd som vi bidra med, säger lisa Larsson, verksamhetschef på kommunens servicekontor.

Två ton nötkött

Totalt är det sju rätter i menyn som kommer att få ny proteinkälla i form av svenskt nötkött.

– Vi serverar normalt inte så mycket nötkött, dels av miljöhänsyn men också på grund av ekonomin, säger Lisa Larsson.

LÄS MER: Stoppar vegetarisk mat – ska hjälpa bönder

Åtgärden kommer att sträcka från första oktober till jullovet. Laholm serverar cirka 5 000 luncher per dag. Totalt räknar Lisa Larsson med att köpa in drygt 2 000 kilo nötkött och att extrakostnaden blir ungefär 80 000 kronor.

– Vi kommer att hålla oss till leverantörer inom befintlig upphandling. De har bara svenskt kött från många leverantörer i Halland, förklarar Lisa Larsson.

Mindre vegetariskt

Även om det blir mer nötkött på matsedeln innebär det inte att mängden fläsk- och kycklingkött minskas. Det blir istället en del fiskrätter och vegetariska rätter som kommer att få nötkött som proteinkälla.

– Men elever som har vegetarisk kost som specialkost kommer även fortsättningsvis att få vegetariska rätter i samma utsträckning som nu, säger Lisa Larsson.

LÄS MER: Hjälp till att fylla på #upphandlingskartan – hur mycket svenskt kött köps in i din kommun?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen