Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 februari 2015

Lamm från Sveriges bönder i Årets Kock

På torsdag avgörs det vem som blir Årets kock 2015. Tomas Olsson är en av uppfödarna av de lamm som utgör huvudråvara i tävlingen.

Tomas och Anna Olsson bland vinterlammen som föddes i slutet av januari förra året.
Bild 1/4Tomas och Anna Olsson bland vinterlammen som föddes i slutet av januari förra året. FOTO: Linda Grimstedt
Tomas Olsson med ett lamm som förmodligen hamnade på tallriken redan i våras.
Bild 2/4Tomas Olsson med ett lamm som förmodligen hamnade på tallriken redan i våras. FOTO: Linda Grimstedt
Bild 3/4 FOTO: Linda Grimstedt
Lammen till Årets kock-finalen på hängning hos Fällmans kött.
Bild 4/4Lammen till Årets kock-finalen på hängning hos Fällmans kött. FOTO: Fällmans kött

En framdel med ben samt en stek med ben är huvudråvara i en av de två tävlingsuppgifterna som kockarna tar sig an i torsdagens final av Årets Kock. Finalisterna får välja att använda sig av en eller båda styckdetaljerna.

Lammen är uppvuxna på två gårdar i Mälardalen, hos Sveriges lammproducenters ordförande Tomas Olsson på Norrby gård, samt Kaj Sjunnesson på Wälnäs gård – båda medlemmar i Fällmans kötts lammgrupp. Lammen har fötts upp speciellt för Årets kock-finalen.

"Utmaning att ta fram lamm"

– Det är en utmaning att ta fram lamm utanför säsong, men vi bestämde oss för att det får vi fixa, berättar Tomas Olsson som i höstas valde ut en grupp lamm som har fått stå på ensilage och sedan slutgötts med en kraftfodermix.

Lammen från lammgruppen består av en treraskorsning av dorset/finull och texel som ger friska lamm med god köttansättning. Tomas Olsson tycker att gruppen, efter många års arbete, har lyckats med att ta fram "det perfekta lammet". Det vill säga ett lamm som är enkelt och billigt att producera, men som samtidigt växer bra och får en bra slaktkropp.

På senare år har det också blivit allt viktigare att få fram ett lamm med en bra bog, något Tomas Olsson försöker påverka genom valet av bagge.

– Där är texeln outstanding, säger han.

2014 ökade konsumtionen av lamm i Sverige med drygt sju procent jämfört med året innan. Lammproduktionen har ökat under flera år, men stannade av under 2014. Det gör att enbart var fjärde lamm vi äter är uppfött i Sverige.

Behövs mer kunskap

Tomas Olsson tror att det skulle behövas mer kunskap bland svenska uppfödare för att lyckas med lammproduktionen och därmed få den att ta ny fart. Hans råd till dem som vill satsa är att växa långsamt och lära sig längs med vägen.

Att svenskt kvalitetslamm är huvudråvara i Årets Kock tror Tomas Olsson har stor betydelse för såväl uppfödare som konsumenter.

– Lamm har varit populärt bland kockarna i många år. De har varit en stor del av framgången för svenskt lamm. Att det används här lyfter fram att vi har bra lamm i Sverige, säger han.

I morgon reser Tomas Olsson ner till Göteborg för att medverka i Svenskt Kötts monter och berätta mer om svensk lammproduktion.

Fakta: De tävlar i Årets kock 2015

  • Saori Ichihara – Shibumi, Stockholm.

  • Daniel Engellau – Aveqia, Stockholm.
  • Emma Erlandsson – Oaxen Krog & Slip, Stockholm.
  • Thomas Sjögren – Swedish Taste, Göteborg.
  • Daniel Müllern – Ystad Saltsjöbad, Ystad.
  • David Lundqvist – Operakällaren, Stockholm.
  • Anders Karlsson – The Absolut Company, Stockholm.
  • Markus Westh – Lilla Ego, Stockholm.

Relaterade artiklar

Till toppen