Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 april 2019

Lammen bräker igen på Tangará Farms gård

Det som en gång var Tangará Farms gård är åter igen fylld med tackor och nyfödda lamm. Samtidigt söks förre ägaren Maycon Vinborg i Amazonas av både konkursförvaltaren och tingsrätten sedan han tagit ut över 600 000 kronor strax innan det omtalade fårföretaget gick i konkurs.

 Henrik Andersson Ekes Lamm och Lantbruk släpper ut tackor på bete på före detta Tangará Farm i Hörby.
Henrik Andersson Ekes Lamm och Lantbruk släpper ut tackor på bete på före detta Tangará Farm i Hörby. FOTO: Torbjörn Esping

[bild

När Land Lantbruk är på besök på före detta Tangará Farm är gården full av liv från tackor och lamm som just skilts från varandra och som väntar på att bli utsläppta på bete.

– Det är full produktion överallt. Det har varit en lång intensiv lamningsperiod, säger Henrik Andersson Rosenius som tillsammans med sin fru Sara driver Ekes Lamm och Lantbruk.

För ett år sedan var det tomt och öde. Bara ett fåtal baggar, några foderhäckar och kadaver var kvar av det företag som hade ambitionen att revolutionera hela den svenska fårnäringen.

FAKTA: Ekes Lamm och Lantbruk

Säte: Hörby.

Verksamhet: Växtodling 400 hektar, maskinstation, entreprenad vägunderhåll, lammproduktion med runt 380 tackor.

Omsättning: 17 600 000 kronor (2017).

Anställda: Åtta på helår, fyra på säsong.

Lämnade hastigt Sverige

Land Lantbruk har tidigare rapporterat om att Maycon Vinborg och Emma Jönsson, i slutet av april förra året, plötsligt gav upp och lämnade Sverige. Konkursen var ett faktum några månader senare.

I förvaltarberättelsen försöker konkursförvaltaren Ola Sellert reda ut vad som egentligen hände.

Skuld på 3,2 miljoner

Där framgår att bristen i konkursboet är 3,2 miljoner kronor och enligt en stämningsansökan som inkommit till Lunds tingsrätt finns det fordringsägare som kräver Maycon Vinborg personligen på 1,9 miljoner av skulden.

 Henrik Andersson på Ekes Lamm och Lantbruk har nya lamm i stallen på före detta Tangará Farm i Hörby.
Henrik Andersson på Ekes Lamm och Lantbruk har nya lamm i stallen på före detta Tangará Farm i Hörby. FOTO: Torbjörn Esping

I förvaltarberättelsen framgår också att Maycon Vinborg sålde sin djuruppfödning i den enskilda firman till sitt aktiebolag Tangará Farm AB vid årsskiftet 2017-2018. Tillgångarna värderades till 4,4 miljoner kronor och det uppstod en skuld till Maycon Vinborg på 3,2 miljoner kronor som skulle regleras vid tillfälle. Till exempel när de externa finansiärer som Vinborg haft kontakt med köpte in sig i Tangará Farm.

Pengar i kassan

Även om skulderna var stora finns det pengar i kassan efter försäljning av får och maskiner. Under april förs 510 000 kronor över till Maycon Vinborgs privata bankkonto. Och i juli, efter konkursansökan, förs ytterligare 102 000 kronor över.

I stället för att betala de andra borgenärerna betalar Maycon Vinborg alltså av på skulden till sig själv. Ola Sellert har stämt Maycon Vinborg för att få tillbaka de 612 000 kronorna till konkursboet.

– Jag menar att han har gynnats på bekostnad av övriga fordringsägare i konkursen, säger Ola Sellert.

Ingen kontakt med Vinborg

När Land Lantbruk har försökt att nå Maycon Vinborg, eller Antonio Moura som han kallar sig numera, har han inte svarat. Inte heller konkursförvaltaren eller tingsrätten har lyckats få kontakt.

 Maycon Vinborg.
Maycon Vinborg. FOTO: RICKARD NILSSON

Enligt folkbokföringen är Maycon Vinborg utvandrad och skriven i Brasilien. Han är skriven i en liten stad i Amazonas på gränsen till Peru, Porto Walters med 9 000 invånare.

– Vi har försökt nå honom på en angiven postadress. Det finns också uppgifter om att han befinner sig i Skottland, men vi har inte fått tag i honom, det gör att omständigheterna kring vad som hänt före konkursen är svåra att klarlägga, säger Ola Sellert.

”Våt filt”

Så länge tvistemålen i Lunds tingsrätt pågår kommer konkursen inte att avslutas.

– Den här stämningen ligger som en våt filt över konkursen, och innan vi har fått besked om det finns någon möjlighet att nå Vinborg så kommer vi inte att avsluta konkursen, säger Ola Sellert.

När Maycon Vinborg lämnade landet fick Henrik Andersson Rosenius och hans fru Sara köpa både gården där Tangará Farm hade sin bas, och de kvarvarande fåren.

 Nya lamm i stallen på före detta Tangará Farm i Hörby.
Nya lamm i stallen på före detta Tangará Farm i Hörby. FOTO: Torbjörn Esping

”Kan bli jäkligt bra”

Men även om de fick köpa Tangará Farm billigt, så har det varit tufft att ta över en besättning i dåligt skick och dubbla antalet djur i företaget ett torkans år med mycket stor brist på foder.

– Det har varit tufft och utmanande.  Personalen har gjort ett fantastiskt jobb. De har varit grymma, säger Henrik Andersson Rosenius.

– Samtidigt fick vi köpa en fastighet där det är bra stallar och lokaler. När vi rett ut den här perioden, kan det bli jäkligt bra.

Detta har hänt:

* 2013: Maycon Vinborg och Emma Jönsson startar Tangará Farm i Västerstad utanför Hörby.

* Januari 2017: Maycon Vinborg får Anders Walls landsbygdsstipendium.

* Juli 2017: En ny EU-certifierad seminstation för får står klar på Tangará farm. Investeringen kostade två miljoner och hade kapacitet att hålla 40 baggar åt gången.

* Januari 2018: Maycon Vinborg och Emma Jönsson på Tangará farm gör en stor investering i rasen walliskt svartnosfår vars foster köps för 1,2 miljoner styck.

* April 2018: Maycon Vinborg och Emma Jönsson lämnar Tangará Farm och meddelar att de planerar att sälja fåravelsföretaget då det inte går runt ekonomiskt. Det framkommer att företaget har stora skulder och att fodringsägarna kräver Maycon Vinborg personligen på 4 miljoner kronor.

* Juni 2018: Henrik Andersson-Rosenius och Sara Rosenius tar över Tangará Farms gård utanför Hörby.

* Augusti 2018: Lunds tingsrätt försätter Tangará Farm i konkurs. Maycon Vinborg finns inte längre i Sverige och går inte att nå.

* Våren 2019: Nya lamm föds hos de nya ägarna av Tangará Farms gård.

LÄS MER: Läs tidigare rapportering om Tangará farm

Relaterade artiklar

Till toppen