Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 december 2014

Land Lantbruks 50-lista 2014 del 2

Här fortsätter Land Lantbruks 50-lista 2014.

Skogsägaren och tidigare skidåkaren Thomas Wassberg gjorde ett uppmärksammat uttalande om varg och hamnade på plats 28 på Land Lantbruks 50-lista.
Bild 1/2Skogsägaren och tidigare skidåkaren Thomas Wassberg gjorde ett uppmärksammat uttalande om varg och hamnade på plats 28 på Land Lantbruks 50-lista. FOTO: Lennart Jonasson
Riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C).
Bild 2/2Riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C). FOTO: Ann Lindén

26. Klas Ingesson, skogsägare, fotbollsspelare och tränare, Ödeshög
Slitvargen och skogshuggaren från Ödeshög var en av hjältarna i bronslaget i fotbolls-VM 1994. När han i november tvingades ge upp kampen mot cancern blev tillbakablickarna i press, radio och TV många och känslosamma. Han blev 46 år.

 

27. Sören Eriksson, 60 år, raffinaderiutvecklare på Preem, Stockholm
Förklarade att det är tekniskt möjligt att göra fullvärdig bensin och diesel av skogråvara. Flera stora nyhetstidningar skrev om nyheten som väckte hopp om nya användningsområden för den svenska skogen.

 

28. Thomas Wassberg, 58 år, skogsägare och före detta skidkung, Åsarna
Sa till Östersundsposten att det "bara är en tidsfråga innan vargar tar något barn" och att det inte "finns plats för vargar i Sverige med tanke på hur man har levt historiskt på landsbygden i Sverige". Uttalandena fick stor spridning.

 

29. Clara Ytterborn, 47 år, exekutiv producent av TV4-succén "Bonde söker fru", Stockholm
TV4s långkörare där bönder söker kärlekspartner fortsätter att locka tittare. I år sågs premiärprogrammet av en miljonpublik.

 

30. (4) Stig Orustfjord, 55 år, generaldirektör Livsmedelsverket, Stockholm
Backade efter stormen mot beslutet att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk. Tillverkare av ostkakor, som köpt mjölk direkt av bönder, kunde andas ut.

 

31. Ulf Berg, 57 år, riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson (M), By Kyrkby
Öppnade för att partiet vill ha en nationell livsmedelsstrategi, något som moderaterna tidigare bromsat.

 

32. Johanna Sandahl, 41 år, ordförande i Naturskyddsföreningen, Hägersten
Drog i gång en kampanj för ekologiskt lantbruk. Där myntades begreppet ”oekologiskt” som etikett på det konventionella lantbruket, vilket irriterade många lantbrukare.

 

33. (5) Eskil Erlandsson, 57 år, riksdagsledamot och f d landsbygdsminister (C), Annerstad
Fixade efter en del stångande fram en "kopeng" till pressade svenska djurbönder. Dessutom satte arbetet med ett svenskt, nationellt skogsprogram fart under Eskil Erlandssons ledning.

 

34. Pär Lärkeryd, 52 år, VD för Norra Skogsägarna, Umeå
Fortsatte att ha stort fokus på jämställdhet. Det avspeglade sig bland annat i att Norra, genom sponsring, såg till att kvinnor fick samma ekonomiska ersättning som män i skid-SM i Umeå i januari.

 

35. Karl Michaëlsson, 55 år, professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum, Uppsala
Hävdade i en studie att mjölkdrickande kan förkorta livet och leda till benbrott. Slutsatsen fick stor uppmärksamhet, men avfärdades helt av amerikanska forskare.

 

36. Anna Kinberg Batra, 44 år, riksdagsledamot och partiledarkandidat (M), Nacka
Lyfte som Moderaternas näringspolitiska talesperson fram jordbruket på ett för partiledningen otypiskt sätt. Den tilltänkta partiledaren lär hålla dörren mer öppen för bönderna än Fredrik Reinfeldt.

 

37. Hannele Arvonen, 48 år, VD på träindustrikoncernen Setra, Sundsvall
Levererade till och med tredje kvartalet i år det bästa rörelseresultat sedan 2007 i den förlusttyngda träindustrikoncernen Setra.

 

38. (44) Leif GW Persson, 69 år, professor, Gnesta
TV-tittarna höll andan när han till sist öppnade kuvertet i SVT-programmet "Veckans brott". I kuvertet hade han skrivit ner sin uppfattning om hur den uppmärksammade boskapsstölden i Sörmland gick till. Men svaret blev ett antiklimax.

 

39. (32) Herman Sundqvist, 50 år, skogschef i Sveaskog, Luleå
Låg bakom beslutet att slutavverka 600 hektar gammelskog i Sorsele. Under sensommaren stod det också klart att Sveaskog, i form av en ekopark, skulle skydda 1 500 hektar skog som brandhärjades i den stora Salabranden.

 

40. Claes Wernerson, 60 år, ägare till Qvänum mat och malt, Kvänum
Bryggde ölen "Anders – en bitter svensk". Ölen var en reaktion på att den dåvarande finansministern Anders Borg, i Land Lantbruk, hade förklarat att han inte såg någon framtid för svenskt lantbruk "som industri".

 

41. (6) Stephen & Anna Lynam, 27 år och 33 år, Min Farm, Umeå
Grundare av Min farm där konsumenter beställer kött och odlad mat från lokala gårdar och kan följa produktionen över Internet. Under året beslutade de att expandera verksamheten till Stockholmsområdet.

 

42. Åsa & Thomas Orrenius, 42 år, Alvastra kungsgård, Ödeshög
Blev Årets spjutspetsföretagare i tävlingen som Land Lantbruk arrangerar tillsammans med LRF, Swedbank, fristående sparbanker, och LRF Konsult.

 

43. Erik Stjerndahl, 62 år, VD för nybildade HIR Skåne, Höör
Rodde 15:e upplagan av Borgeby Fältdagar i hamn med nytt rekord – 19 900 besökare från norra Europa. Mässan befäste sin ställning som Skandinaviens största fältmässa med fokus på professionellt lantbruk, växtodling och teknik.

 

44. Sven-Erik Bucht, 59 år, landsbygdsminster (S), Karungi
Blev tidigt osams med miljöminister Åsa Romson, som krävde att han skulle upphäva beslutet om licensjakt på varg. Men Bucht gav inte vika. Avslöjades i november med att ha byggt stugor utan bygglov i sin skog.

 

45. Michael Burström, 39 år, ordförande för Älgförvaltningsområdet Södra Västerbotten, Umeå
Tog fajten med länsstyrelsen om antalet älgar som skulle skjutas. Satte därmed fokus på själva poängen med den nya älgförvaltningen – att markägare och jägare ska få ökat inflytande.

 

46. Stefan Gård, 53 år, ordförande i Sveriges Mjölkbönder, Säffle
Tog debatten med Arla om GMO-foder. Nu utmanar han och hans förening också mejerierna med hotet om att bilda leverantörsförening.

 

47. Ove Karlsson, 53 år, agronom, Halmstad
Utsågs till Årets Agronom och fick några veckor senare sparken från Hushållningssällskapet Halland där han var VD. Starkt drivande för att effektivisera jordbruket, ständigt debattglad.

 

48. Göran Persson, 65 år, före detta statsminister, Stjärnhov
Kritiserade i Lantbrukspodden regeringens och Anders Borgs syn på Sveriges livsmedelsproduktion. Avfärdade spekulationerna om att han skulle bli ny utrikesminister med orden: ”det kräver att jag får ta med mig korna in i UD”.

 

49. Groot, Superhjälte och världskändis
Sveriges överlägset mest beskådade träd. 312 000 biobesökare har sett trädvarelsen Groot rädda universum i storfilmen Guardians of the galaxy.

 

50. Mats & Cecilia Olsson, 54 och 55 år, grisbönder på Holmsbergs gård, Ljungbyholm
Tog strid för att få bygga ut grisproduktionen och fick till sist rätt i högsta instans mot Naturskyddsföreningens överklaganden. Går emot trenden i grisbranschen och investerar 60 miljoner kronor.


Här hittar du årets bubblare till 50-listan.

Relaterade artiklar

Till toppen