Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 augusti

”Torkans kris underbevakad av media”

Torkans svåra konsekvenser för lantbruket borde ha fått större uppmärksamhet i den politiska debatten och i medierna. Det hävdade författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm då klyftan mellan land och stad på fredagen debatterades på musikfestivalen Way Out West i Göteborg.

 Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm debatterade stad och land under festivalen Way Out West.
Författaren och landsbygdsdebattören Po Tidholm debatterade stad och land under festivalen Way Out West. FOTO: Bildbyrån

Trots att torkan och bränderna är sommarens stora nyhetshändelse så är dess betydelse för skogs- och lantbruket underrapporterad i riksmedierna, menar Po Tidholm. Han såg förklaringen till detta i ett större sammanhang. I den förskjutning av politikens fokus från landsbygden till städerna som skett i det svenska samhället under flera årtionden.

”Denna sommar syns klyftan stad och land”

Ett symtom på det växande glappet mellan stad och land är att torkans effekter för växtodlare och djurbönder har förringats, hävdade Tidholm vid ett panelsamtal på festivalens debattscen.

– Att landsbygden inte uppfattas som viktig tycker jag mig ha kunnat se den här sommaren då det har brunnit i skogarna och vi har en torka som har slagit otroligt hårt mot jordbruket. Det är en ganska underbevakad kris.

Urbana normen allt starkare

I medier har det till och med dykt upp liberala röster som hävdat att det krisdrabbade jordbruket inte behöver samhällets hjälp, utan naturen ska ha sin gång, påpekade Tidholm. Detta såg han som symtomatiskt för den ”urbana norm” som vuxit sig allt starkare i Sverige.

– Vi kommer ur en tid då det var väldigt självklart att hela landet räknades. När jag växte upp stod landsbygden för ett slags ryggrad i landets ekonomi.

– Alla var väl medvetna om landsbygdens ekonomiska betydelse som leverantör av råvaror och mat Så ser det inte riktigt ut idag, konstaterade han.

– Och därför har man inte längre tyckt att det har varit nödvändigt att producera en politik som har inkluderat hela landet.

Fakta Po Tidholm:

Po Tidholm är journalist, författare och kulturkritiker. Han bor med sin familj på en gård i Trönö i Hälsingland och återvänder ofta till Norrland i sitt arbete. Det var en växande frustration över den svenska regionalpolitikens brister som ledde fram till den uppmärksammade TV-serien ”Resten av Sverige” som sändes 2016.

Böcker av Po Tidholm: Norrland: essäer och reportage. Läget i landet (2017).

2017 fick han av tidningen Lands hedersutmärkelsen Årets Lantis.

LÄS MER: Oatly ligger lågt vid årets Way Out WestLÄS OCKSÅ: Läs fler nyheter om torkan

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen