Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 augusti 2017

Landskapskonst växer fram längs Kattegattleden

Konst i naturen kan just nu ses på flera platser längs Kattegattleden och Sjuhäradbygden. "Landart handlar om att få människor att upptäcka landsbygden och använda landskapen på ett nytt sätt", säger Mats Nordlund, ordförande för Konstnärscentrum Väst.

 Jasmine Cederqvist konst.
Jasmine Cederqvist konst. FOTO: Jan Emanuelsson / Topnews.se

Konstprojektet ”Landart” verkar för att placera konst i en naturlig miljö där vi betraktare minst av anar det. Över 30 konstnärer är med i projektet och har under en månads tid arbetat och arbetar med sina installationer på 16 olika platser runt Sjuhäradsbygden och längs Kattegattsleden.

– Projektet handlar om att använda landskapen till något nytt och få människor att upptäcka och undersöka landsbygden, berättar Mats Nordlund, ordförande för Konstnärscentrum Väst.

Satsning från 60-talet

Land art är från början något som på 60-talet startade i USA som ett ställningstagande mot ett kommersialiserat konstliv. Utövare av konstformen avvisade kommersiella konstgallerier och utvecklade istället egna – ofta monumentala – konstprojekt ute i landskap, något som man nu tagit vidare.

Platsens betydelse

Att välja ut vart konsten ska placeras på landsbygden har tagit tid och både kommunen och en kulturarvskunnig person har varit involverad i arbetet.

– Det som skett på olika platser har en stor betydelse för bygden och därmed för konsten som ska leva vidare på platsen, säger Mats Nordlund.

Konstnärerna har efter hand tilldelats en plats men har sedan utifrån egna idéer arbetat fram sin installation utifrån eget tema. Wolfgang Richter från Österrike är en av naturkonstnärerna som är med i konstprojektet.

Hans installation ”Grassvind” vid Skrea Strand nära Falkenberg har tagit till vara på det påtagliga i naturen: En vind som alltid blåser och den starka vass som växer i sanddynerna.

– I mitt konstprojekt arbetar vinden och gräset med varandra. Jag har fixerat runt 300 vass som förs dit vinden tar dem, berättar Wolfgang Richter.

Andra naturliga verk

Ett annat konstverk ”Disrupted Flow” har skapats av Jasmine Cederqvist som visar upp ett extremt stort träd utlagd på gräsmark.

Från Indien kommer konstnären Shilpa Joglekar som skapat ett naturverk baserat på tema gränser.

Samtliga konstnärerna ska stå färdiga med sina verk i slutet på denna vecka. För mer info om naturens verk, kolla in här.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen