Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 februari 2018

Lång och riskfull kö för att få taken skottade

Under veckan har flera tragiska händelser inträffat då ladugårdstak rasat in i Västernorrland – de stora snömängderna är ett stort problem och för den som behöver få sitt tak skottat är det nu en lång och riskfylld väntan på att få hjälp.

FOTO: Mostphotos

Den senaste tidens snörekord har skapat stora problem för lantbrukare. Under veckan har tre ladugårdstak rasat in på olika gårdar i Västernorrland. Under natten till rasade taket till en ladugård i Sidensjö och 17 djur dog och under natten till onsdag rasade ytterligare ett tag till en ladugård och ett 15-tal djur stängdes inne.

LÄS MER: Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängdaLÄS MER: Ladugårdstak har rasat i Kramfors

Flera veckors kö

För den som behöver få sina ladugårdstak skottade behöver man vänta minst ett par veckor.

– Svårt att säga hur många som väntar, kanske 3-4 veckor bort innan vi kan ta på sig os nya uppdrag. Det fylls bara på överallt, det blir som en ond cirkel som aldrig tar slut, säger Stefan Eriksson som är verksamhetsledare på Maskinringen för området Örnsköldsvik som är ett av företagen som utför takskottning i området.

– Just nu behöver vi fler takskottare, vi saknar personal. Vi har all bemanning ute och det är svettigt för det är riktigt mycket snö. Jag har aldrig tidigare varit med om att det varit så här mycket, säger han.

Faran är inte över

Gunilla Kjellsson är ordförande för LRF Västernorrland och en av de som varit på plats på gården i Sidensjö.

– Jag vet inte hur många som står på kö men det jag hör är ju att det finns flera som har beställt skottning och som väntar. Så vi kan inte säga att det inte kommer ske fler händelser, säger hon.

Problematiskt att inte kunna göra det själv

– Det som jag ser som problematiskt är att även om jag som gårdsägare har anställda och grannar och familj runt omkring mig så kan de inte hjälpa mig att skotta taken. Förut var det ingen som frågade efter linor eller annat men det säkerhetsperspektiv som finns i dag gör att man vill anlita företag som verkligen kan, säger hon.

Finns ett underskott i branschen

Gunilla Kjellsson ser också att det finns ett stort underskott i denna bransch vilket delvis beror på svårigheterna att planera mellan åren då snömängden kan variera stort från år till år. Vilket Stefan Eriksson också instämmer i.

– Det behövs absolut mer arbetskraft, folk som kan göra det manuella arbetet, säger han.

LÄS OCKSÅ: Skotta snön säkert – slipp skadorLÄS OCKSÅ: Imponerande uppslutning från lantbrukare vid takraset

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen