Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2018

Lång process för att märka kött på krogen

Vägen till ursprungsmärkning på restaurang är långtifrån rak. Men nu har Livsmedelsverket kommit fram till vad som krävs för att ta ärendet vidare bland EU-reglerna. En konsumentundersökning är en av åtgärderna.

 Livsmedelsverket har utrett vad som krävs från svensk sida för att kunna införa obligatorisk ursprungsmärkning på restaurang.
Livsmedelsverket har utrett vad som krävs från svensk sida för att kunna införa obligatorisk ursprungsmärkning på restaurang. FOTO: Marianne Persson

Verket utreder sedan i somras på uppdrag från regeringen möjligheterna att införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll.

Högre kostnader

I uppdraget ingår också att titta på vilka konsekvenser en sådan märkning skulle få för myndigheter och berörda företag. Livsmedelsverket meddelar i ett pressmeddelande att resultaten i den delen tyder på högre kostnader för både företag och livsmedelskontrollen.

För att över huvudtaget kunna införa krav på ursprungsmärkning av kött och fisk på svenska restauranger måste Sverige göra en så kallad anmälan som ska godkännas av EU-kommissionen. Detta eftersom märkningen skulle innebära att Sverige ställer högre krav än vad EU-reglerna gör.

Motiven ska beskrivas

Den fortsatta processen kräver enligt Livsmedelsverket ett förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning, en beskrivning av motiven samt en redogörelse för samband mellan kvalitet och ursprung.

Vad gäller motiven anser Livsmedelsverket att det primära är att ge konsumenterna ytterligare möjligheter att göra informerade val.

Efter att ha tagit emot Livsmedelsverkets rapport är det nu upp till näringsdepartementet att besluta om Sverige ska gå vidare med en anmälan.

LÄS MER: LRF: Dags att livsmedelsstrategin visar resultatLÄS MER: Så bra är hamburgerkedjorna på att använda svensk mat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen