Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juni 2017

Länsstyrelse avvaktar med vattenkraften

Länsstyrelsen i Västra Götaland avvaktar med vidare tillsyn av småskalig vattenkraft tills nya förenklade regler är på plats.

 Västsvenska vattenkraftsägare som inte sökt tillstånd på grund av i deras tycke orimliga kostnader får nu respit när länsstyrelsen har lovat att vänta in ett regeringsbeslut om förenklade regler.
Bild 1/3 Västsvenska vattenkraftsägare som inte sökt tillstånd på grund av i deras tycke orimliga kostnader får nu respit när länsstyrelsen har lovat att vänta in ett regeringsbeslut om förenklade regler. FOTO: Stig Hedström
 Vattenvårdsdirektör Sandra Brantebäck på Länsstyrelsen Västra Götaland vill nu ha ett bättre samtalsklimat med företrädarna för den småskaliga vattenkraften.
Bild 2/3 Vattenvårdsdirektör Sandra Brantebäck på Länsstyrelsen Västra Götaland vill nu ha ett bättre samtalsklimat med företrädarna för den småskaliga vattenkraften. FOTO: Göran Berglund
 Johan Hillström, ordförande i Västsvensk Vattenkraftförening, välkomnar länsstyrelsens ändrade inställning som tills vidare låter verksamheter utan tillstånd fortsätta producera elström.
Bild 3/3 Johan Hillström, ordförande i Västsvensk Vattenkraftförening, välkomnar länsstyrelsens ändrade inställning som tills vidare låter verksamheter utan tillstånd fortsätta producera elström. FOTO: Stig Hedstrom

I det uttalande som länsstyrelsen publicerade under torsdagen skriver vattenvårdsdirektör Sandra Brantebäck att den debatt som blossat upp ”inte speglar länsstyrelsen ambition att vara en lyhörd myndighet”.

Backar från tidigare hållningen

Den senaste konflikten rör det informationsbrev som länsstyrelsen i månadsskiftet april–maj skickade ut till ett 20-tal kraftverksägare vars verksamheter genom domar eller beslut saknar tillstånd. Innebörden var att de inför framtida tillsynsbesök skulle se till att strömproduktionen var avstängd.

Nu backar länsstyrelsen från sin tidigare tuffa hållning. Den nya linjen är att inga fler tillsynsinsatser kommer att genomföras innan det kommande regeringsbeslutet om förenklade regler som väntas inom kort.

Kartläggning pågår

”Med det läge som uppstått är det klokaste som länsstyrelsen kan göra att avvakta regeringens beslut om regelverket och under tiden arbeta för en bättre dialog med berörda parter. Från vår sida vill vi hitta ett nytt och bättre samtalsklimat med de intressenter som finns i den här frågan”, menar Sandra Brantebäck.

I väntan på det nya regelverket arbetar Länsstyrelsen Västra Götaland med att kartlägga i vilka vattendrag den kommande miljötillsynen kan göra störst nytta. Det sker inom projektet ”Miljöanpassad tillsyn” som startade vintern 2017.

Välkommen åtgärd

Beslutet applåderas förstås av både LRF Västra Sverige och av den småskaliga vattenkraftens olika branschorganisationer.

LÄS MER: Kritik mot stopp av småskalig vattenkraft utan tillstånd – ”Kan bli fråga om vite”

Relaterade artiklar

Till toppen