Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 augusti 2018

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på tranor

Tranorna lyfter knappt på åkern när bonden ska köra med skördetröskan, enligt ansökan. Därför beviljar länsstyrelsen skyddsakt på tio tranor.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: Istock

Hundratals tranor har härjat i ett kornfält på en lantgård i Tierp. Gården är benägen nära havet, vid ett flyttstråk. Tranorna har inte varit lättskrämda och har inte låtit sig drivas bort av vare sig radioljus, drakar eller handklapp, enligt ansökan. Fåglarna har knappt lyft från marken när ägaren har kört ut med sködetröska.

Jagar i skrämselsyfte

Därför beviljar nu länsstyrelsen skyddsjakt på tio av de tranor som stör, skriver SVT Nyheter Uppsala. Jakten får ske mellan augusti och oktober. Motiveringen till att skyddsjakten beviljas är att försök att skrämma bort tranorna inte har haft avsedd effekt. Jakten ska ske i skrämselsyfte och spridas ut över en längre tidsperiod. Den får inte störa övrigt djurliv, eller boende och gäster, sam bör inriktas på unga tranor, så att inte ungar blir föräldralösa. Tranans bevarandestatus påverkas inte av jakten, bedömer länsstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Vetet är uppätet och söndertrampat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen