Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2018

Länsstyrelsen i Skåne inventerar naturreservat efter fodergräs

Länsstyrelsen i Skåne inventerar länsets naturreservat i jakten på gräs och annan växtlighet som är lämpad för bönderna att ge sina djur.

FOTO: Mostphotos

Den svåra torkan gör nu att landets myndigheter trappar upp sina ansträngningar för att ge bönderna tillgång till foder att ge djuren.

– Länsstyrelsen genomför just nu själv en snabbinventering av mark i våra naturreservat som kan användas till foder, säger Peter Cavala, samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Viktigaste jordbrukslänet

Han konstaterar att Skåne är det viktigaste jordbrukslänet, som samtidigt har drabbats hårdare än många andra av torkan.

– Framför allt är det bristen på foder som är allvarlig. I den här situationen behöver vi hjälpas åt. Några kommuner och stora markägare har redan agerat och erbjudit mark för foder och bete, vi uppmanar alla att göra vad de kan, säger han.

Dela på vattnet

Länsstyrelsen uppmanar även länets företagare att dela med sig av det vatten som finns.

– Det kan finnas vattendomar som inte används fullt ut, som kan hjälpa djurägare med bevattning av fodermarker. En vattendom gäller visserligen det egna företaget eller den egna fastigheten, men situationen är så exceptionell att vi just nu kan acceptera undantag, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Beviljar undantag

Undantag kan beviljas för skörd av mark i träda eller att låta kor beta på sådan mark. Även vattendrag, som är skyddade zoner kan användas för betning.

– Vi är dessutom generösa med att ge dispenser för att bevattna eller tillskottsutfodra på betesmarker. Man måste fortfarande ansöka, men vi gör vad vi kan för att underlätta och hanterar vanligen en ansökan under samma dag, säger Marie Jeppsson, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

LÄS OCKSÅ: Pengar från EU:s krisfond inte tillräckligt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen