Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari

Länsstyrelsen: Klart att skjuta svanar

Inte bara gäss äter upp grödor. I Skåne har flera lantbrukare problem med svanar. Nu har länsstyrelsen gett lov att skjuta fåglarna.

 Svanar som äter upp grödor för lantbrukare är ett problem i Skåne.
Svanar som äter upp grödor för lantbrukare är ett problem i Skåne. FOTO: Mostphotos

I Skåne har flera lantbrukare problem med att svanar äter upp grödorna. Fågeln är fridlyst men nu har länsstyrelsen gett tillstånd till skyddsjakt av fågeln, rapporterar SVT Skåne.

Förening reagerar

Avskjutningen har fått Skånes ornitologiska förening att reagera.

– Skyddsjakt på svanar ska vara en metod som man använder i sista hand. Om man serverar smörgåsbordet för de här fåglarna får man antingen räkna med att lite skador eller lägga ner lite energi på att få bort dem därifrån, säger Staffan Åkeby, ordförande i föreningen till SVT.

150 svanar

I en av ansökningarna till länsstyrelsen beskrivs av en markägare hur det en del dagar funnits upp emot 150 svanar på tre av hans marker.

LÄS MER: Gäss hittades skadeskjutna på åker

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen