Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juni 2018

Länsstyrelsen kräver bättre djurhållning på gård

Länsstyrelsen kräver bättre djurhållning på en gård i Västra Götaland, som tidigare har fått kritik från polis och myndigheter. Annars hotar vite.

FOTO: Länsstyrelsen/Polisen

I maj gjorde länsstyrelsen en djurskyddskontroll hos en lantbrukare i Västra Götaland. Kritik riktades då bland annat mot att kor stod i stora mängder gödsel, samt att fåren hade dålig skött päls, med kadaver på gården och foder som var mögligt. Nu har länsstyrelsen beslutat om krav på förändring för djuren på gården.

– Vi har förelagt djurägarna att åtgärda de brister som vi konstaterat i samband med kontrollen, säger Karin Lundborg, chef på länsstyrelsen för enheten veterinär och djurskydd, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Måste vara rena

Kraven innefattar att djuren måste ha torra och rena liggplatser och ska kunna röra sig i inhägnaden utan problem. Utöver det krävs att korna ska vara rena, fåren klippta och alla risker för djuren att skada sig tas bort. I annat fall kan länsstyrelsen förelägga vite.

Stod i gödsel

Den 25 maj besökte polisen gården som har ett 40-tal nötkreatur och cirka 50 får, i ett annat ärende. De fann kalvar och tjurar som stod i gödsel, får med toviga pälsar, samt slaktrester och djurkadaver. Polisen gjorde en anmälan som ledde till att länsstyrelsen konstaterade stora brister i djurhållningen. Då bestämde länsstyrelsen att en uppföljande kontroll skulle göras, för att säkerställa att påpekade brister blir åtgärdade.

Trasig maskin

Tidigare har lantbrukaren sagt att en maskin hade gått sönder och att han därför inte hade möjlighet att ta bort gödsel, samt att han på grund av skörden inte har haft tid att strö halm i boxar och i ligghallen. Lantbrukaren har sökts av P4 Skaraborg.

LÄS OCKSÅ: Lantbrukare i Skara kritiseras för bristande djurhållning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen