Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 augusti 2018

Länsstyrelsen om vargattacken i Tiveden

Länsstyrelsen och Viltskadecenter är båda överens om att händelsen i Tivedenreviret där flera vargar ska ha grävt sig under ett rovdjursavvisande stängsel är mycket ovanlig. Vid Viltskadecenter ser man skyddsjakt är den enda lösningen när stängslen inte hjälper.

 Länsstyrelsens bedömning är att det är flera vargar som dödat fåren.
Länsstyrelsens bedömning är att det är flera vargar som dödat fåren. FOTO: Mostphotos

Under natten till måndag skedde en vargattack mot får i närheten av Tivedenreviret. Trots att fårhagen var stängslad med rovdjursavvisande stängsel med elström kunde flera vargar ta sig in i hagen och döda sammanlagt 26 får.

Bedömningen är att det är fyra vargar som tagit sig in genom att gräva sig under stängslet.

Hindrar bara merparten

Per Ahlqvist är besiktningsman på Länsstyrelsen i Örebro och berättar att fallet är ovanligt, men inte helt orimligt.

– Vi vet sen tidigare att rovdjursavvisande stängsel inte är helt säkra mot rovdjur. De kommer hindra merparten, men vi kommer få angrepp även när stängslen är fullgoda, säger han.

Oklar hur en ansökan skulle behandlas

Vad Per Ahlqvist känner till har inte någon ansökan om skyddsjakt inkommit. Om en sådan inkommer är det inte helt självklart hur den kommer att bedömas eftersom vargarna i området är genetiskt värdefulla.

– Det finns en uppfattning att de här vargarna ska behandlas precis som andra vargar. Sen finns det en motsatt uppfattningar om att de ska vara mer skyddade. Det man kan säga är att det finns i dagsläget ingen samlad bild men att det pågår en debatt, säger Per Ahlqvist.

DNA-svar på måndag

Länsstyrelsen fortsätter just nu arbetet med att besiktiga tackorna. De DNA-analyser man skickat i väg hoppas man kunna få svar på måndag.

– Men vi vet att det är varg och vår bedömning är att det är flera vargar eftersom två hela tackor ätits upp under bara en natt.

Enligt uppgifter till Nerikes Allehanda kommer djurägaren att få ersättning efter händelsen.

”Skyddsjakt som gäller”

Inga Ängsteg är verksamhetschef vid Viltskadecenter. Hon tror inte att detta angrepp föranleder några ändringar i de nuvarande stängselinstruktionerna utan att skyddsjakt är den enda lösningen.

”Det är ovanligt att vargar lyckas ta sig innanför den typ av stängsel som betraktas som rovdjursavvisande. Om så ändå sker bedömer Vildskadecenter att det saknas andra lämpliga lösningar och då är det skyddsjakt som gäller”, skriver hon i ett mejl till Land Lantbruk.

LÄS MER: Stängsel med el hjälpte inte mot vargarna – 26 får döda

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen