Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni 2018

Länsstyrelsen svarar på kritiken om stenmuren

På Björketorps gård utanför Ronneby i Blekinge har Per Brunberg fått avslag på en dispens om att flytta en stenmur och ett område med spridda stenar. Håkan Anderberg på Länsstyrelsen i Blekinge förstår frustrationen men tycker det är fel att skjuta budbäraren.

Per Brunberg som driver ett ekologiskt lantbruk på Björketorps gård i Blekinge har fått nej från Länsstyrelsen på ansökan om att flytta en stenmur och ett område med spridda stenar. Han är besviken och upprörd.

– Länsstyrelsen avslog hela ärendet. Jag tänkte att de är galna. Dessutom kallade det de spridda stenarna för en stenmur, säger han.

Per beskriver att han känner sig maktlös och att det är irriterande att en sådan liten åtgärd som att flytta en stenmur inte kan få göras när man som lantbrukare kämpar för att kunna fortsätta vara professionella och driva sina gårdar så bra man kan.

LÄS MER: ”Det är min förbaskade skyldighet”

”Vi finns inte för att Per ska bedriva jordbruk”

Håkan Anderberg på Länsstyrelsen i Blekinge har förståelse för frustrationen men tycker inte att man ska skjuta budbäraren.

– Vi finns inte till för att Per ska bedriva jordbruk, det är inte därför vi har miljöbalken. Jag förstår Per men vi har gjort det som vi finns där för att göra, att föra talan för djur och natur, säger Håkan Anderberg.

Enligt Håkan Anderberg klarar den dispens som skickats in inte de krav som lagen ställer gällande biotopskydd. Vilket gör att ansökan avslås.

”Ibland hinner vi inte åka ut”

Per Brunberg överklagade Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen som delvis ändrade beslutet och Per får nu flytta en del av stenarna. Den handläggare som ansvarat för Per Brunbergs ärende arbetar inte kvar på Länsstyrelsen och varför handläggaren och domstolen haft olika syn kan Håkan Anderberg inte svara på. Men han ser det samtidigt inte som anmärkningsvärt då lagen är en bedömningsfråga.

– Denna typ av biotopskydd är vanligtvis inte så svårbedömda. Det är ofta svårare med till exempel vandringsvägar för paddor eller liknande. Men ibland hinner vi inte åka ut och titta och sen är lagstiftningen inte svart eller vit utan det är en bedömningsfråga. Sen bygger ju systemet på att man ska kunna överklaga, det är ju jätteviktigt, säger han.

Han tillägger också att handläggarna åker ut så ofta de kan, men att det inte alltid finns tillräckligt med resurser.

Mer information skulle förbättra

Det Håkan Anderberg ser som något de behöver jobba med är att bli bättre på att informera om vad som gäller och vilka underlag man som sökanden behöver skicka in för att Länsstyrelsen ska kunna fatta rätt beslut.

– Jag hör ganska ofta att vi är krångliga och att vi inte är för utveckling men det tycker jag inte stämmer. Vi ska ju titta på vad det är folk vill göra och kolla på det utifrån den lagstiftning som finns.

”Min förbaskade skyldighet”

Per Brunberg är dock fast besluten att fortsätta att driva ärendet och kommer att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.

– Jag ser det som min förbaskade skyldighet att överklaga, säger han.

LÄS MER: Domen en seger – han får ta bort stenmuren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen