Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2018

Länsstyrelsen vägrar besluta om skyddsjakt

Det blir ingen skyddsjakt på varg trots 70 döda får inom loppet av två dygn. Länsstyrelsen anser inte att stängslingen har varit tillräckligt bra.

 Inom loppet av drygt två dygn har vargarna fällt närmare 70 får på Molstabergs säteri utanför Gnesta.
Bild 1/3 Inom loppet av drygt två dygn har vargarna fällt närmare 70 får på Molstabergs säteri utanför Gnesta. FOTO: Maria Törner
 Med hjälp av frivilliga från olika håll har arbetet med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel runt om nu avslutats. Det andra vargangreppet hann dock ske precis innan allt var klart.
Bild 2/3 Med hjälp av frivilliga från olika håll har arbetet med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel runt om nu avslutats. Det andra vargangreppet hann dock ske precis innan allt var klart. FOTO: Urban Brådhe
 Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen, har varit föredragande i ärendet som slutade med att begäran om skyddsjakt på de fyra vargarna avslogs.
Bild 3/3 Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen, har varit föredragande i ärendet som slutade med att begäran om skyddsjakt på de fyra vargarna avslogs. FOTO: Urban Brådhe

Strax efter klockan 13 på måndagen meddelade Länsstyrelsen Stockholm att den har avslagit begäran från djurhållarna på Molstaberg utanför Gnesta om skyddsjakt på de fyra vargarna i Sjundareviret.

”För att skyddsjakt ska kunna beviljas krävs dock bland annat att det inte ska finnas någon annan lämplig lösning”, står det i beslutet.

Otillräckligt stängsel enligt länsstyrelsen

Vid det första angreppet natten till torsdag konstaterades att ett så kallat akutstängsel låg ned på några ställen och att det var den vägen som vargarna tog sig in. Vid nästa angrepp natten till lördag gick vargarna enligt länsstyrelsens utredning först in där eltrådar var borttagna och sedan in genom en öppen grind.

”Molstabergs säteri hade dagen innan tagit ned befintligt stängsel med fyra eltrådar i samband med arbeten för att slutföra stängslingen i denna hage”, skriver länsstyrelsen som menar att vargarna nådde fåren utan att passera något stängsel.

”Kopierat villkoren för framgångsrika jakten på hybridvargar”

Företrädare för Molstaberg har talat med två personer som är beredda att ställa upp som jaktledare om förutsättningarna är de rätta. Ett villkor är att samtliga vargar ska skjutas. Vargarna ska kunna genskjutas med bil, jakt med hund ska tillåtas liksom lampor.

– Vi har kopierat villkoren för den framgångsrika jakten på hybridvargar i Sörmland, berättar Carl Aschan, som uttalar sig i egenskap av regionchef för LRF Mälardalen och som anhörig.

De senaste två vargattackerna har ställt allt på sin spets för fårhållningen på Molstaberg. Om inte vargarna tas bort har ägarna signalerat att verksamheten kommer att läggas ned.

”800 meter i svår terräng”

Advokaten Björn Aschan är ombud för fårägarna och som väntat kritisk till länsstyrelsens resonemang. Han konstaterar att eltrådar saknades på ett ställe just för att möjliggöra arbetet med att sätta upp rovdjursstängsel, ett arbete som ägarna enligt överenskommelse med länsstyrelsen hade till och med den 1 juni på sig att slutföra.

– Man har haft 800 meter i svår skogsterräng där det först skulle tas ned gammalt stängsel och sedan sättas upp nytt. Den grind som länsstyrelsen nämner i sitt beslut är ointressant. Den går över en väg och håller ändå inte vargar ute, säger Björn Aschan.

”Får se om vargarna tar sig in”

Den omedelbara reaktionen från ägarna är att domen inte ska överklagas. De vill i stället avvakta och se vad som händer när skalskyddet nu är färdigt.

– Fåren har varit uppstallade sedan angreppet i lördags, men nu släpps de åter ut i hagarna och så får vi se om vargarna tar sig in. Men de som verkligen ska oroa sig är väl andra fårägare runt omkring Molstaberg nu när vargarna har fått smak på tamdjur, säger Björn Aschan.

Under eftermiddagen träffas LRFs riksförbundsordförande Palle Borgström och Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg, chef för länsstyrelsen, för att diskutera den uppkomna situationen. Därefter beger sig Palle Borgström ut till Molstaberg för en presskonferens.

LÄS MER: Förtvivlan på Molstaberg – men även tacksamhet för all hjälpTrots massivt angrepp – ingen skyddsjakt på MolstabergMardrömmen fortsätter – ny vargattack på MolstabergFårägarna: ”Det är inte vår skyldighet att hålla vargen ute”Fåravelsförbundet: ”Alla individer i reviret ska bort”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen