Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 maj 2015

Länsstyrelsen vill bara tillåta två hästar på hans gård

Amatörtränaren Hans-Ove Skogh känner sig diskriminerad för sin ålder. Han vill fortsätta driva och utveckla sin hästgård. Men länsstyrelsen har bestämt att han bara får ha två hästar.

Rent. Hans-Ove Skogh har inga problem att själv dricka vattnet ur hästarnas badkar. Karen menar han är slitna, men rena.
Bild 1/5Rent. Hans-Ove Skogh har inga problem att själv dricka vattnet ur hästarnas badkar. Karen menar han är slitna, men rena. FOTO: LRF media
Uppbackning. Hans-Ove Skogh flankeras av grannen Axel Jakobsson och sitt ombud Jan-Erik Andersson, som båda intygar att hästarna på gården har det bra.
Bild 2/5Uppbackning. Hans-Ove Skogh flankeras av grannen Axel Jakobsson och sitt ombud Jan-Erik Andersson, som båda intygar att hästarna på gården har det bra. FOTO: LRF media
60 millimeter regn har fallit på kort tid. Ändå sjunker varken Hans-Ove Skogh eller hästarna ner nämnvärt. Länsstyrelsen vill dock att ytan ska hårdgöras och dräneras ytterligare.
Bild 3/560 millimeter regn har fallit på kort tid. Ändå sjunker varken Hans-Ove Skogh eller hästarna ner nämnvärt. Länsstyrelsen vill dock att ytan ska hårdgöras och dräneras ytterligare. FOTO: LRF media
Gott om gräs. Hans-Ove Skoghs fölmärr har passat på att rulla sig i leran kring insläppet till hagen. Men bakom finns gott om grönt gräs där hon kan gå torrskodd, trots den senaste tidens myckna regn.
Bild 4/5Gott om gräs. Hans-Ove Skoghs fölmärr har passat på att rulla sig i leran kring insläppet till hagen. Men bakom finns gott om grönt gräs där hon kan gå torrskodd, trots den senaste tidens myckna regn. FOTO: LRF media
Bild 5/5 FOTO: Linda Grimstedt

På Storängens gård utanför Rimbo norr om Stockholm bedriver Hans-Ove Skogh sin travhästverksamhet med uppfödning, träning och tävling. I stallet finns åtta egna hästar och tre som tas om hand av en annan person.

Gården drivs som ett företag och är ingen anläggning för den som söker rader med vita staket eller vill ha hästar med dubbla täcken. Men här finns stora hagar – totalt 38 hektar – en nyanlagd rundbana och ett stall som förprövades, godkändes och byggdes om för 15 år sedan.

Eftersom Hans-Ove Skogh är 74 år får han varje år göra en utökad läkarundersökning när han förnyar sin licens, vilken visar att han är i skick att träna och tävla på bana. Förra året gjorde han 13 starter.

Men den 1 september är det slut. Länsstyrelsen i Stockholms län anser inte att Hans-Ove Skogh klarar av att sköta fler än två hästar.

– Det handlar bara om vrånghet, det är personangrepp och diskriminering, säger Hans-Ove Skogh.

Flertal anmälningar

Det hela började 2011 då ett flertal anmälningar kom in mot hästhållningen på gården.

Länsstyrelsen har sedan dess gjort flera besök och haft synpunkter på bland annat mockning, leriga hästar, avsaknad av strö i ligghallar, dåligt tryck i vattenkopparna, föremål i stallgången samt lera i hagarna.

En del av de här sakerna har Hans-Ove Skogh rättat till. Han har byggt särskilda utrymmen för hovslagarutrustningen och han har kompletterat de dåliga vattenkopparna med hinkar. Ligghallarna används bara som vindskydd och hästarna tas in över natten.

Han har också två gånger ansökt om paragraf 16-tillstånd för yrkesmässig verksamhet.

– Så fort jag får något som de anmärker på så rättar jag till det, säger Hans-Ove Skogh.

Men på flera punkter tycker han att länsstyrelsen har fel. Bland annat har man hävdat att vattnet i vattenkaren är smutsigt. Hans-Ove Skogh menar att det varken är fel på vattnet eller hygienen i badkaren – däremot är ytan sliten och blir inte vit hur mycket han än skrubbar.

Rena innan de rullar sig

Länsstyrelsen menar också att hagarna är så leriga att hästarna riskerar att få problem med hovarna. Medan Hans-Ove Skogh – som har flera insläpp till de flesta hagarna – pekar på att gegga runt grindhålen är svårt att komma ifrån på Mälardalens lerjordar. Länsstyrelsens krav på att dränera och hårdgöra avfärdar han därför.

– Om jag hade hagar på 10 x 10 meter kunde jag väl ha gjort det. Men inte när jag har så här stora hagar, menar Hans-Ove Skogh som också intygar att hans hästar är rena varje morgon innan de hinner rulla sig i hagen.

Och vad gäller de gnagda staketstolparna som håller upp elstängslet byter Hans-Ove Skogh ut dem vartefter de går sönder.

– Det går ju inte att sätta järnstolpar. När de går av så byter jag dem, säger Hans-Ove Skogh.

Avslog överklagande

Men efter flera förelägganden om att åtgärda brister och att minska antalet hästar verkar nu dragkampen mellan Hans-Ove Skogh och länsstyrelsen nå vägs ände. Förvaltningsrätten avslog nyligen hans överklagande gällande avslag på paragraf 16-tillstånd samt tidigare förelägganden.

Nu väntar avgörande i samma domstol kring begränsningen av hästantalet. Om beslutet står fast ska det den 1 september bara finnas två hästar kvar på gården – annars väntar omhändertagande och djurförbud.

– Jag har ingen häst som är sjuk och ingen som lider. Och det är få som har sådan uppsikt över sina hästar som jag har, säger Hans-Ove Skogh som tycker att länsstyrelsen skjuter bredvid målet genom att i princip ge honom yrkesförbud.

– Jag tycker ju att en länsstyrelse ska vara för oss på bygden, så att vi har en levande landsbygd här i Stockholms län.

Uppdatering: Så har det gått för Hans-Ove Skogh – läs här

Relaterade artiklar

Till toppen