Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 January

Kalldusch för lantbrukare när gödselgasstödet ändras

Ett 40-tal lantbrukare som producerar biogas kan tvingas till dyra investeringar sedan Jordbruksverket ändrat tolkningen av föreskrifterna för gödselgasstöd.

FOTO: Rickard Nilsson

Det var när en biogasanläggning i Halland bytte ägare som det uppdagades att Jordbruksverket hade ändrat en tolkning av föreskriften om gödselgasstödet. Den nye ägaren fick nämligen avslag på stödet, ett beslut som inte kunde överklagas.

– Det var en kalldusch! Vi förstod ingenting. Anläggningen hade ju godkänts för gödselgasstödet tidigare, säger Sara Bergström Nilsson på Hushållningssällskapet i Halland.

Det visade sig att Jordbruksverket gjort en ny tolkning av föreskrifterna, utan att informera lantbrukare med anläggningar eller näringen.

Tvingas avinstallera

Förändringen innebär att en biogasanläggning endast godkänns om den sammantagna effekten från samtliga energienheter understiger 500 kilowatt. Den förra tolkningen var att den godkändes om dess huvudsakliga energienhet, det vill säga kraftvärmeenhet eller gaspanna, hade en maxkapacitet som understeg 500 kilowatt.

– Det betyder att de som investerat i både kraft- eller värmeproduktion och i gaspanna för att maximera energiutnyttjandet i biogasen tvingas att avinstallera gaspannan eftersom de annars överstiger 500 kilowatt. I stället måste de investera i facklor som bränner bort överskottsenergin. Vad är det för miljönytta, att inte utnyttja den biogas som produceras? säger Sara Bergström Nilsson som menar att gödselgasstödet är helt avgörande för att få lönsamhet i biogasproduktionen.

Kamp utan framgång

Diskussionerna med Jordbruksverkets tjänstemän har varit många och långa, men utan framgång.

– Vi har kämpat ett halvår med det här. Lantbrukarna har redan investerat i facklor, det var de tvungna att göra för att kunna gå in i den nya projektperiod som påbörjades den 1 oktober, säger Sara Bergström Nilsson.

Hushållningssällskapet har i ett brev till Leif Denneberg, Jordbruksverkets generaldirektör, beskrivit problemet och föreslår att föreskriften revideras.

Land Lantbruk har varit i kontakt med Jordbruksverket som ber att få återkomma när man har behandlat Hushållningssällskapets skrivelse.

FAKTA: Gödselgasstöd

Den som driver en småskalig biogasanläggning och rötar gödsel kan ansöka om att få delta i ett projekt och därefter ansöka om stöd för biogas. För att räknas som småskalig ska man ha en installerad kapacitet på mindre än 500 kW.

Anläggningar med en gemensam anslutningspunkt till elnätet räknas som en anläggning.

Syftet med stödet är att bidra till ökad produktion av gödselbaserad biogas och därmed uppnå dubbel miljö- och klimatnytta genom minskade metangasutsläpp från gödsel samt ersättning av fossila energikällor.

Projektet för gödselgasstödet löper tre år i taget. Därefter måste man ansöka på nytt för ytterligare en treårsperiod.

LÄS MER: De tvingades stänga biogaseldad panna

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen