Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 september 2018

Lantbrukare i Blekinge får inte flytta några stenar

Per Brunberg i Blekinge kommer inte att få flytta stenmuren och högen med stenar som har ansökt dispens om att få göra. Det står klart i dag efter att Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte bevilja ärendet vidare prövning.

 Per Brunberg är besviken över utfallet i domstolen men ser överklagandet som en viktig signal.
Per Brunberg är besviken över utfallet i domstolen men ser överklagandet som en viktig signal. FOTO: Privat

Mark- och miljööverdomstolen beslutade idag att inte bevilja prövningstillstånd för vidare prövning i Per Brunbergs mål om dispens för att flytta en stenmur och en hög med stenar.

– Detta innebär att vi nått vägs ände och att mark- och miljödomstolens senaste dom gäller. Ett tråkigt beslut eftersom det behövs fler vägledande avgöranden inom detta område, skriver Lisa Kylenfelt från LRF Konsult som varit ombud i ärendet, till Land Lantbruk.

 Ett av området med stenar som Per Brunberg vill flytta.
Ett av området med stenar som Per Brunberg vill flytta. FOTO: Privat

”Det är sorgligt helt enkelt”

Per Brunberg själv har nyss fått beskedet.

– Jag är väldigt besviken, det är sorgligt helt enkelt. Det patetiska är att om det kommit någon och velat bygga något på marken då hade det gått. Men när bonden vill effektivisera så blir det nej, säger han till Land Lantbruk.

Inte tillräckligt stor fördel

Per Brunberg driver Björketorps gård utanför Ronneby och har tidigare fått avslag på sin dispensansökan från Länsstyrelsen och i mark- och miljödomstolen. Stenarna innebär ett stort merarbete för Per Brunbergs verksamhet. Vilket Mark- och miljödomstolen också konstaterat, men enligt dem är fördelarna för verksamheten inte tillräckligt stora för att han ska få flytta stenarna.

– Det är så dumt så man kan inte ens ta det till sig. Jag vill ju inte ta bort dem, utan bara flytta dem 20 meter till ett befintligt röse, säger Per Brunberg.

LÄS MER: Lantbrukare överklagar stenmursbeslut

Överklagandet en viktig signal

Samtidigt ser både Lisa Kylenfelt och Per Brunberg överklagandet som en viktig signal.

– Man måste protestera och visa att man sätter sig emot, för om ingen klagar tror alla att det är okej. Så det får kosta de timmarna och pengarna som jag lagt ner. Jag får se det som en investering i framtiden så kanske det ger förändring tillslut, säger Per Brunberg.

 Mark- och miljödomstolen ser att det finns fördelar för Per Brunbergs verksamhet att flytta stenarna, men anser inte att de är tillräckliga.
Mark- och miljödomstolen ser att det finns fördelar för Per Brunbergs verksamhet att flytta stenarna, men anser inte att de är tillräckliga. FOTO: Privat

LÄS MER: Länsstyrelsen svarar på kritiken om stenmuren

”Fler markägare bör ta efter”

Lisa Kylenfelt ger hatten av till Per och LRF som har gjort sitt för att försöka belysa fråga.

– Här kan vi bara uppmana fler markägare att överklaga beslut som de bedömer felaktiga i syfte att visa på de eventuella orimligheter som uppstår i deras dagliga arbete som lantbrukare, skriver Lisa Kylenfelt.

LÄS MER: LRF hoppas Pers stenmur blir vägledandeLÄS LEDAREN: ”Bygger murar i stället för att riva de som finns”

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen