Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 oktober 2009

Lantbrukare kan stoppa Obamas klimatförslag

Som en del av Obamas förslag för att reducera CO2 utsläppen kommer bensin, diesel och gödsel att bli dyrare. Det gillar inte USA:s lantbrukare, som nu blåser upp till strid.

Att få ett förslag godkänt av USA:s kongress och senat är inget lätt jobb.
Så här har processen för Obamas klimatinitiativ sett ut:
1. Han lägger fram en proposition som förordar utsläppshandel inte beskattning. Detta för att amerikanarna inte tål ordet skatt. I övrigt är förslaget mycket omfattande, så omfattande att ingen riktigt förstår det. Redan när förslaget läggs fram är det ett myller av kompromisser och hänsysntaganden, detta för att om möjligt få det godkänt i USA:s två kamrar.
2. Protesterna strömmar in från politiker, väljerare och företag. Kongressen antar förslaget, men i senaten tar det stopp.
3. USA:s motsvarighet till svenskt näringsliv går till motangrepp mot förslaget, vilket leder till att flera företag lämnar organisationen, eller hotar att hoppa av.
4. Obama hotar genom USA:s naturvårdsverk med lagstiftning, om inte senaten godkänner förslaget.
5. Företagarna hotar då med stämningar.
6. Två ledande senatorer, en demokrat och en republikan, skriver en gemensam debattartikel, där de föreslår lösningar som ska förena de båda politiska sidorna. En öppning märks.
7. USA:s lantbrukare går till angrepp mot förslaget. De har ett stort inflytande i senaten, eftersom den utgörs av två representante för varje delstat oavsett folkmängd. På så sätt är jordbrukarna överrepresentaterade i senaten.

Och där står vi nu.
Enligt den amerikanska administrationen, eller regeringen, är förslaget viktigt för jordbruket, då en uppvärmning skulle få stora konsekvenser för de amerikanska jordbrukarna.
Förslaget ger också möjligheter för lantbrukarna att investera i vindkraft och bioenergi.
Jordbrukarna tycker dock inte att det räcker.

Relaterade artiklar

Till toppen