Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 november 2018

Lantbrukare skiljer sig mindre än andra

Är du gift och lantbrukare är chanserna goda att ditt äktenskap varar livet ut. En studie från Stockholms universitet visar att yrkesvalet kan påverka ditt äktenskap och att lantbrukare är en av de yrkesgrupper som skiljer sig minst.

 En studie vid Stockholms Universitet visar att lantbrukare håller ihop mer än andra yrkeskategorier.
En studie vid Stockholms Universitet visar att lantbrukare håller ihop mer än andra yrkeskategorier. FOTO: Istock

Enligt en ny studie från forskare vid Stockholms universitet påverkar våra yrkesval våra äktenskap och riskerna för skilsmässa. En av de yrkeskategorier som man tittat på är lantbruket. Det rapporterar Göteborgsposten.

– Jobbar man inom jordbruk har man låg risk att skilja sig, det gäller både för män och kvinnor, säger Caroline Uggla, en av forskarna bakom studien.

Motsatt kön på jobbet en riskfaktor

Den nya studien visar att ju fler av det motsatta könet som finns på din arbetsplats, ju större är risken för skilsmässa. Risken var allra störst bland män som jobbar med många kvinnor.

Tidigare forskning har visat att högutbildade är mindre benägna att skilja sig överlag. Det som överraskar i den nya forskningen jämfört med den tidigare är att högutbildade män var mer benägna att skilja sig om de arbetar med många kvinnor, jämfört med lågutbildade män.

Störst risk för skilsmässa är det för personer som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen.

Familjestrukturer påverkar ekonomin

En studie från bland annat Lunds universitet och SLU, som Land Lantbruk tidigare rapporterat om, visar att familjestrukturer har stor påverkan på lantbrukares ekonomiska situation.

LÄS MER: Var fjärde ensamstående kvinnlig bonde fattig

Branschens struktur

Även forskarna vid Stockholms universitet tror att branschernas struktur påverkar om man skiljer sig eller inte.

– Jobbar man till exempel i jordbruksbranschen så kanske man inte träffar så många andra i sin egen bransch, men jobbar man inom hotell och restaurang så träffar man andra hela tiden. Det finns säkert massor av faktorer som kan påverka relationen där hemma. Hur stressigt jobbet är, om man jobbar natt eller inte, säger Caroline Uggla.

LÄS MER: Bästa traktorn 2018 utsedd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen