Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 januari 2018

Lantbrukare: Sverige är dåligt rustat för kris

"En allvarlig kris skulle innebära att hälften av oss i Sverige skulle tvingas gå hungriga". Det skriver 16 LRF-bönder i dag i en debattartikel i Expressen och uppmanar medborgarna att välja svenskt.

I debattartikeln som i dag publiceras i Expressen skriver de 16 lantbrukarna bland annat att svenska bönder i dag inte har någon möjlighet att i ett krisläge snabbt producera mer mat.

”Några veckor skulle Sverige stå pall, sedan skulle många matvaror vara slut, maskiner sluta fungera, bränsle och reservdelar ta slut på gårdarna”, skriver debattörerna bland annat och lyfter Sveriges sviktande självförsörjningsgrad som ett stort problem.

LÄS MER: Sverige inte nog förberett vid matkris

”I början på 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. Vi är betydligt fler svenskar i dag, men vi producerar inte mer mat. Vi litar på importen, som varannan tugga består av. Självförsörjningsgraden har sjunkit till 50 procent – jämfört med 80 i Finland”.

Bönderna påpekar samtidigt att lantbruken även är beroende av importerad energi, foder, bränsle, utsäde och reservdelar.

LÄS MER: ”Beroendet av import sänker självförsörjningen”

Slutligen uppmanar lantbrukarna medborgarna att välja svenska livsmedel, både hemma och på restaurang och lyfter viken av att politikerna arbetar för svenska råvaror i offentlig upphandling och en ökad svensk livsmedelsproduktion.

LEDARE: Skrämmande låg självförsörjning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen