Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2018

Lantbrukare tvingas evakuera sina kor

UPPDATERAD. De svåra skogsbränder som rasar okontrollerat vid Olingdal och Härjåsjön leder nu till att flera gårdar tvingas evakuera.

Ett 60-tal fastigheter har evakuerats i Härjedalen efter skogsbränderna vid Olingdal och Härjåsjön, i Jämtlands län. Ett viktigt meddelande, VMA, har gått ut, där räddningsledaren uppmanar alla att evakuera. Evakueringen sker i samarbete mellan polis och räddningstjänst.

– Det brinner kraftigt och bränderna sprider sig, det är en extraordinär situation, säger Anders Häggkvist, kommunalråd i Härjedalen, till Aftonbladet.

60-tal fastigheter berörs

Evakueringen sker till flygplatsen. Sveriges Radio Jämtland uppger att 60 fastigheter berörs, ett 40-tal i Olingdal och 20 i Olingsjövallen, uppger Sveriges Radio P4 Jämtland.

Bekämpningen av branden försvåras av att det är för farligt för markpersonal att vistas nära branden och för rökigt för helikoptrarna att arbeta.

Branden härjar nu, enligt de senaste uppgifterna, 8-9 kilometer från Olingdal.

Uppmanas lämna sina hem

Johan Möller, räddningsledare, säger till Sveriges Radio P4 Jämtland att branden kan nå Olingdal vid 16-17-tiden idag och därför uppmanas de boende att lämna sina hem.

Evakueringen gäller även flera lantbrukare, som nu tvingas evakuera sina djur, bland annat sker detta av djur vid Härjåsjön, skriver tidningen ATL.

– Det är mycket kor som nu måste evakueras, uppger räddningstjänsten i Jämtland, till Ekot, citerad av tidningen.

60 kor evakueras

En lantbrukare som har tvingats evakuera är Susanne Brunnsberg, som har ett lantbruk med över 60 djur som måste evakuseras, i Härjåsjön, fem kilometer om Olingdal.

– Vi har just nu 60 kossor i skogen som är på väg hem och det är väl det vi väntar på nu, sade Susanne Brunnsberg, till Sveriges Radio P4 Jämtland, under onsdagen.

En lastbil ska transportera korna till en stallplats i Ytterberg, där en annan lantbrukare hjälper till. Hon har också fått hjälp av en annan bonde som hjälper till att köra bort skogs- och lantbruksmaskiner.,

– Ja vi försöker rädda det vi kan, säger Susanne Brunnsberg, till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen