Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 september 2019

Lantbrukaren stängdes ner av Facebook

Tidigare under dagen stängdes Facebookgruppen Lantbrukaren ner av Facebook av okänd anledning. Men nu har administratörerna startar upp en ny grupp som redan har runt 600 medlemsförfrågningar.

 Gruppen ”Lantbrukaren” stängdes ner av Facebook - Nu startar administratörerna en ny grupp.
Bild 1/2 Gruppen ”Lantbrukaren” stängdes ner av Facebook - Nu startar administratörerna en ny grupp. FOTO: Skärmdump
 Andreas Florin
Bild 2/2 Andreas Florin FOTO: PRIVAT

– Vi ger oss inte för att Facebook tycker att vi ska lägga ner, säger Andreas Flodin som är en av gruppens 9 administratörer.

Gruppen hade över 23 500 medlemmar när Facebook tidigare i dag plötsligt valde att stänga ner gruppen.

Administratörerna har i nuläget inte fått någon upplysning från Facebook om varför gruppen stängts. Men de har sina misstankar. 

– Igår var det en tjej som frågade hur det gått med skörden och la ut en bild på sig själv och då spårade det ur och dök upp flera orelaterade kommentarer som hon inte bad om, säger Andreas Flodin.

Hätsk diskussion

Därefter postade en annan kvinna en kritik mot en generellt tråkig ton mot kvinnor i gruppen eftersom hon menade att ett stort fokus ofta hamnade på kvinnornas utseende även om deras frågor gällde lantbruksråd eller praktikplatsefterlysningar. Under det inlägget utbröt en ännu mer hätsk diskussion.

– Detta är det vi kom att tänka på direkt när gruppen stängdes ner. Eftersom allt det här hände inom en så pass kort tidsperiod så tänker vi att det måste vara de här inläggen och kommentarerna som det handlar om, säger Andreas Flodin.

Kommentarer om kvinnors utseende

Enligt honom har man även tidigare haft problem i gruppen med att folk lägger oönskade kommentarer om kvinnors utseende.  

– Det har gått i vågor och ibland har det varit fler kommentarer som anmälts för att de inte varit passande och för att de kan uppfattas som kränkande. Men vi har jobbat hårt med att försöka ta bort de kommentarerna.

Striktare regler

I den nya gruppen kommer administratörerna att vara ännu hårdare med att gruppens regler följs och att fokus ligger på lantbruksrelaterade frågor. 

– Vi kommer att vara striktare med regelverket och om någon bryter mot det så blir de bannlysta för vi vill inte riskera att detta händer igen. I stället vill vi verkligen att alla ska känna sig välkomna och att ingen ska behöva bli kränkt eller påhoppad, säger Andreas Flodin. 

Söktrycket på den nya gruppen med samma namn som den gamla är i nuläget väldigt högt vilket innebär att det kan dröja några dagar innan nya medlemmar släpps in, berättar Alexander Bärga Söderberg som är administratör för gruppen. Dessutom har det stora antalet nya medlemmar gjort att Facebooks system för frågor till nya medlemmar kan bugga lite. Men administratörerna ber alla att ha lite tålamod och ändå försöka svara på frågorna.

Land Lantbruk söker Facebook för en kommentar.

LÄS MER: ”Vi män behöver ta större ansvar i jämställdhetsarbetet”

Relaterade artiklar

Till toppen