Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 oktober 2017

Lantbrukarna kräver dialog med ministern om väg E22

Under tisdagen debatterades omläggning av väg E22 över odlingsmark i riksdagen. Protesterade lantbrukare var på plats för att markera sin ståndpunk – nu kräver de att infrastrukturministern själv kommer till Blekinge.

 Sju lantbrukare, en representant från LRF och från organisationen ”Den goda jorden” var på plats i riksdagen på tisdagen för att följa debatten om väg E22.
Sju lantbrukare, en representant från LRF och från organisationen ”Den goda jorden” var på plats i riksdagen på tisdagen för att följa debatten om väg E22. FOTO: privat

Under tisdagen diskuterades frågan om väg E22 och dess sträckning mellan Lösen och Jämjö i riksdagen.

Förslaget från Trafikverket att dra vägen över åkermark har genererat stora protester bland lantbrukare i Blekinge och Småland.

På tisdagen var flera av de protesterande lantbrukarna på plats för att delta vid interpellationsdebatten mellan infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Magnus Oscarsson (KD).

Lantbrukarna kräver möte

Men något möte med ministern fick lantbrukarna inte denna gång.

Ministern lovade dock under debatten att han kommer resa runt landet för att besöka de olika projekten.

– Från vår sida kommer vi att ta honom på orden. Vi kommer att skriva ett öppet brev till ministern där vi kommer kräva att han kommer till Blekinge och tittar på området och träffar oss, säger en av de protesterande lantbrukarna Markus Karlström.

Prioritering av projekt där man är överens

Eneroth nämnde också att i besluten av vilka infrastrukturprojekt som ska satsas på kommer de där man lokalt är överens att prioriteras. Vilket man inte är i projektet med väg E22 Blekinge.

– Ja, det kan ju ses som någon slags indikation, säger Markus Karlström.

Karlström uppfattar att LRF tidigare varit något otydliga i sin stångpunkt men att man nu tydligt tar ställning för att åkermarken bör prioriteras framför skogsmarken.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen