Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 maj 2018

Lantbrukarnas organisationer måste stå upp mot djurrättsaktivisterna

Lantbrukarnas branschorganisationer måste arbeta proaktivt och förekomma med fakta i stället för att arbeta reaktivt från försvarsposition mot djurrättsaktivisterna, skriver tre lantbrukare i Aftonbladet.

 Michael Liedberg, lantbrukare och äggproducent, Ulfstorps Säteri.
Michael Liedberg, lantbrukare och äggproducent, Ulfstorps Säteri. FOTO: Carla Karlsson

Det är dags för lantbrukarnas branschorganisationer att börja mer proaktivt och faktabaserat, istället för att bara reagera utifrån en försvarsposition mot djurrättsaktivisterna, skriver Börje Hjalmarsson, unghönsuppfödare, Gimranäs. Örian Wedekull, lantbrukare och äggproducent, Örumsgården och Michael Liedberg, lantbrukare och äggproducent, Ulfstorps Säteri, i ett debattinlägg i Aftonbladet.

Framgångsrikt byggt opinion

Enligt debattörerna går det bra för de svenska djurrättsorganisationerna. ”De har framgångsrikt kommunicerat och byggt opinion, så pass bra att Djurens Rätt till exempel ökat sitt medlemsantal med 40 procent under de senaste fem åren. Och enligt Djurens Rätts egna undersökning har i dag varannan svensk ett ökat intresse för vegetarisk mat.”

Målet för aktivisterna är att all animalieproduktion upphör, men utan den produktionen skulle närmare tio miljoner invånare stå utan kvalitetssäkrat kött, mjölk och ägg, skriver lantbrukarna.

”Ett sådant scenario skulle inte bara vara dödsstöten för oss lantbrukare, utan också leda till en enorm importökning av animaliska produkter producerade från djur uppfödda med livsvillkor fjärran från de svenska djurvälfärdsvärdena”, framhåller de.

LÄS OCKSÅ: Äggproducenter kräver ursäkt från Lantmännen

Ökade hot och trakasserier

Samtidigt har hot, trakasserier och sabotage blivit en del av näringens och dess familjers vardag. ”Genom sociala medier tar sig djurrättsaktivisterna inte längre bara in i våra stallar, utan ända in i våra barns sovrum, med nätmobbing och trollkommentarer. Det går till en viss gräns, sedan ger man upp. Något som blivit tydligt under de senaste veckornas larm i media från drabbade bönder”.

”Fallit till föga”

”Därför är det extra ledsamt och smärtsamt när till och med den bondeägda organisationen Lantmännen, med lantbrukare som ägare, leverantörer och konsumenter, fallit till föga för djurrättsaktivismen. Djurens Rätt har i flera av sina kanaler stolt proklamerat att Lantmännen nu bojkottar ägg från inredda burar, trots att det inte är hela sanningen. För någon bojkott är det inte frågan om ännu, skriver de tre lantbrukarna.

De fortsätter:

”Det är nu lantbrukarnas alla branschorganisationer måste arbeta proaktivt och förekomma med fakta i stället för att arbeta reaktivt från försvarsposition. Låt oss sätta vår egen agenda, fri från en opinion som motverkar vår sak. För om inte politiker och de bondeägda företagen försvarar svenska lantbrukares intressen – vilka skall då göra det?”

Läs också: Lantmännen verkar inte tänka på vilka som äger dem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen