Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 juni 2017

"Lantbruket har framtidens lösningar"

Inom familjejordbruket, där de flesta ser sig som en länk mellan sina föräldrar och sina barn, är inte förbrukning ett gångbart alternativ. Där handlar det om utveckling och förvaltning. Det skriver Lena Johansson, Land Lantbruks chefredaktör.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Picasa

Jag åker genom ett försommar-Sverige, så vackert att det nästan skär i bröstet. Den självlysande gula rapsen mot en djupblå himmel och en grönska som fortfarande spänner över ett brett spektrum. Från den späda vårsådden till de imposanta granarna i skogsbrynet.

Det som av många kallas ”naturen” är i själva verket ett kulturlandskap som skapats av generationer av bönder. Det öppna landskapet, med ängar och hagar och alla efterlängtade sommarblommor, sköter sig inte självt. Det finns där tack vare kor och andra av betesdjur.

Lantbruket beskylls ibland för att vara en miljöbov, för att inte bara bruka utan även förbruka marken. I den allmänna debatten talas det inte lika ofta om att bakom det svenska kulturlandskapet, såväl åker som skog, finns hårt arbetande människor.

Inom familjejordbruket, där de flesta ser sig som en länk mellan sina föräldrar och sina barn, är inte förbrukning ett gångbart alternativ. Där handlar det om utveckling och förvaltning. Som i det gamla indianordspråket: Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn.

LRFs nyligen avgångne ordförande Helena Jonsson försökte för ett år sedan lansera lantbruket som den nya miljörörelsen. Hon hävdade att det inte går att bevara sig till hållbarhet. Tvärtom måste länder som Sverige producera mer hållbar mat och förnybara råvaror om FNs globala hållbarhetsmål ska bli verklighet. Det utvecklade hon sedan ytterligare i sin bok ”Sverige ser inte ut som du tror”, som kom ut i våras.

Även klimatprofessor Johan Rockström prisar de svenska bönderna och kallar dem världens bästa planetskötare. Det svenska lantbruket ligger långt framme när det gäller hållbar utveckling, men har trots det en bit kvar för att nå målen.

Men han hävdar också att jordbruket kan bli hållbart, till glädje för både för människor och planeten. Lyckas vi skapa ett hållbart lantbruk är vi nämligen på god väg mot en hållbar planet.

På 40-50 år har då lantbruket i samhällsdebatten gått från att ha varit en miljöbov till att bli planetens räddare. Från att har varit något föråldrat till att vara framtiden.

För även om lantbruket fortfarande bidrar till växthusgaserna har det också lösningar på många framtida utmaningar, som ökad livsmedelsproduktion, förnybar energi och omställningen till en grön ekonomi. Så med ansvarsfulla politiska beslut kan jag, och alla andra få njuta av det svenska kulturlandskapet och naturen även i framtiden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen