Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 augusti 2018

”Lantbrukets beredskap måste bli bättre”

Med större besättningar och mer extrema väder behöver beredskapen inom lantbruket bli bättre säger Thomas Svensson som är biträdande chef för Jordbruksverkets krisledningsenhet.

 Djurbesättningarna blir allt större vilket gör en eventuell evakuering i en krissituation allt mer omfattande.
Djurbesättningarna blir allt större vilket gör en eventuell evakuering i en krissituation allt mer omfattande. FOTO: IBL/Bildbyrån

Lantbruk med djur behöver ha bättre beredskap och ha en evakueringsplan för att kunna skydda djuren om en kris uppstår. Det menar Thomas Svensson som är biträdande chef för Jordbruksverkets krisledningsenhet.

– Såvitt jag vet har väldigt få gårdar, eller kanske ingen, en evakueringsplan, säger han till Sveriges Radio.

Större besättningar och extremare väder

Lantbruken blir allt större med fler djur i besättningarna vilket gör en eventuell evakuering allt mer omfattande. Samtidigt kommer flera signaler om att extremvädren befaras bli vanligare i framtiden vilket lantbruket enligt Thomas Svensson behöver bli bättre på att förbereda sig för.

– Skulle vi se ett scenario i framtiden där risken för skogsbränder, stormar eller stora översvämningar skulle bli mer vanligt förekommande, så tror jag det vore klokt för djurägare ta fram en plan för eventuell evakuering, säger Thomas Svensson.

Fick evakuera sina 60 kor

Lantbrukaren Mikael Jonasson i Härjedalen var en av de lantbrukare som fick evakuera sina 60 kor när skogsbränderna närmade sig hans mjölkgård.

– Först ska man leta upp allihopa, sen ska man gå med dem, i vårt fall strax under en mil innan vi var hemma. Under tiden ringer Räddningstjänsten och säger att nu är det bråttom, men kossorna skiter totalt i det, de äter på sidorna av vägen, oavsett om man manar på dem, säger han till Sveriges Radio.

”En väckarklocka”

Mikael Jonasson lyckades evakuera sina djur men säger att händelsen blev en väckarklocka.

– Med facit i hand så vet vi till nästa gång om det händer – vi har stenkoll på vad vi ska ta oss till. Men Sverige är stort och jag förstår att man inte har koll på andra ställen, säger han.

Samtidigt är det inte enbart skogsbränder som man kan behöva förbereda sig på. Både vattenbrist och översvämningar kan riskera att slå hårt mot lantbruket om vädret blir allt mer extremt.

LÄS MER: Särskild klimathänsyn till jordbruket – annars hotar världssvältLÄS OCKSÅ: SMHI: Juli månad blev rekordvarmLÄS MER: Grundvattennivåerna rekordlåga

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen