Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 november 2014

Lantbrukspoddden om hur du tar ledartröjan

Lantbruksprofilen Annika Bergman berättar om sina framgångar och misstag som företagsledare, hör om bönderna som blev effektivare genom att slå ihop gårdarna och växtodlaren som har städat bort tidstjuven. Lyssna på Lantbrukspoddens specialavsnitt om arbetsledning.

Sofia och Torbjörn Nilsson slog ihop sin mjölkgård med grannarna Eleonor och Anders Nilsson i byn Flaka utanför Vimmerby. Det gjorde att de kunde frigöra både mer tid och resurser i det gemensamma företaget Flaka Mjölk AB.
Bild 1/3Sofia och Torbjörn Nilsson slog ihop sin mjölkgård med grannarna Eleonor och Anders Nilsson i byn Flaka utanför Vimmerby. Det gjorde att de kunde frigöra både mer tid och resurser i det gemensamma företaget Flaka Mjölk AB. FOTO: Filip Moldan
Här är veckoschemat när Land Lantbruk besökte Per Sandqvist på Landsberga Gård i augusti. Med whiteboardtavlor ser alla vad som behöver göras och får information samtidigt.
Bild 2/3Här är veckoschemat när Land Lantbruk besökte Per Sandqvist på Landsberga Gård i augusti. Med whiteboardtavlor ser alla vad som behöver göras och får information samtidigt. FOTO: Anna Nilsson
Per Sandqvist på Landsberga Gård arbetar strukturerat efter konceptet Lean Lantbruk för växtodlingsföretag. Varje vecka listar han vad som är gjort, behöver göras och lyfta fram positiva exempel i arbetet.
Bild 3/3Per Sandqvist på Landsberga Gård arbetar strukturerat efter konceptet Lean Lantbruk för växtodlingsföretag. Varje vecka listar han vad som är gjort, behöver göras och lyfta fram positiva exempel i arbetet. FOTO: Anna Nilsson

Många lantbrukare har inte tänkt så mycket på sitt ledarskap. Det menar lantbruksprofilen Annika Bergman, grisuppfödare, egenföretagare och ledamot i LRFs förbundsstyrelse som nu ger ut en bok i ämnet. I Lantbrukspodden ger hon en exklusiv intervju om varför lantbruksföretagare behöver tänka på hur de är som ledare och hur det går att göra för att lyckas.

– Jag träffar många lantbrukare som lever med mobiltelefonen i örat, man är en sambandscentral hela tiden. Det är ett litet tecken på att man har anställda som har svårt att ta egna beslut, säger hon i Lantbrukspodden.

Möt även de småländska mjölkbönderna Sofia och Torbjörn Nilsson som valde att slå ihop sitt företag med grannarna. Trots en större produktion har tydlig ansvarsfördelning gett ökad avkastning och mer fritid.

Hos växtodlaren Per Sandqvist på Landsberga Gård är det ordning och reda som gäller. Han involverade företagets anställda på ett nytt sätt och har fått en effektivare drift med hjälp av system inom Lean Lantbruk. Hör hur han gjort på gården där whiteboardtavlor är en bärande del.

Dessutom: Så tycker chefer och anställda att bra ledare ska vara.

Lyssna på nya avsnittet av Lantbrukspodden här.

Här finns också extramaterial om hur du blir en bättre ledare:
Så här ökar du din styrka som ledare

Så här utvecklar du ditt ledarskap
Städa bort tidstjuven – öka lönsamheten
Lata och högpresterande anställda – hantera dem

Så laddar du hem Land Lantbruks podcast

För Iphoneanvändare finns instruktioner om hur du laddar hem podcasten här.

Androidanvändare laddar enklast hem podcasten genom att använda appen Beyond Pod.

Relaterade artiklar

Till toppen