Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 december 2019

Lantbrukspodden: Så rustar Sverige för afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest sprider sig från land till land och hotet närmar sig Sverige. Men hur rustade står vi inför ett eventuellt utbrott på hemmaplan?

Veckans gäster i Lantbrukspodden är Margareta Åberg, LRF:s grisexpert, och Karl Ståhl, SVA, som delar med sig av sina tankar kring ett framtida scenario.

 Margareta Åberg är LRF:s grisexpert och verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare. Hon pratar afrikansk svinpest och dess utbredning i Europa.
Bild 1/3 Margareta Åberg är LRF:s grisexpert och verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare. Hon pratar afrikansk svinpest och dess utbredning i Europa. FOTO: LRF
 Karl Ståhl, SVA.
Bild 2/3 Karl Ståhl, SVA. FOTO: Göran Ekeberg/Add Light
 Hur rustade står vi inför ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest på hemmaplan? Den frågan reds ut i veckans avsnitt av Lantbrukspodden.
Bild 3/3 Hur rustade står vi inför ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest på hemmaplan? Den frågan reds ut i veckans avsnitt av Lantbrukspodden. FOTO: Per Groth

De tre bokstäverna ASF har vänt upp och ned på världsmarknaden för griskött. Nu sprider sig den afrikanska svinpesten i Europa och riskerar att allvarligt skada grisproduktionen.

”Få fall där man vet hur smittan tog sig in”

Och helt lätt att härleda var smittan kommer ifrån är det inte heller.

– När man tittar på vad som har skett i Europa så kan man konstatera att det är enormt få fall där man kan säga hur smittan tog sig in i en besättning, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

”Måstelyssning”

Sjukdomen ger hög dödlighet hos grisar, feber och blödningar. Insjuknandet går över lag snabbt. Vad som händer om eller när Sverige drabbas reds ut i podden.

– Det här är måstelyssning för alla tycker jag, med tanke på den breda och snabba utbredningen, säger Land Lantbruks chefredaktör Anna Nilsson.

Har du missat de första två avsnitten av Lantbrukspodden? Då är det dags att göra som tusentals andra och lyssna på de tidslösa intervjuerna nu!

Missa inte tidigare avsnitt!

I avsnitt 1 gästas reporter Göran Berglund av skogsentreprenören och vargdebattören Karl Hedin som berättar om sin syn på äganderätt, rovdjursfrågan i Sverige och inte minst det egna pågående rättsfallet.

I avsnitt 2 får vi följa med reportrarna Per Emgardsson och Kristina Hansén till gigantiska jordbruksteknikmässan Agritechnica i Tyskland.

Nya poddar att lyssna på kommer att finnas i Land Lantbruks digitala utskick varannan fredag.

LÄS MER: Avsnitt 1: Hör Karl Hedin i Lantbrukspodden: ”Historia som kryper in under skinnet på en”LÄS MER: Avsnitt 2: Allt om Agritechnica i Lantbrukspodden

FAKTA: Så lyssnar du på Lantbrukspodden

Antingen så klickar du på länken i det digitala LRF-utskicket som kommer till din mejlkorg på fredag eller så kan du söka på ”Lantbrukspodden” där poddar finns, exempelvis Spotify och Podcaster. Glöm inte att prenumerera, så riskerar du inte att missa när det kommer nya avsnitt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen