Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 oktober 2018

Lantmännen gör klimatsmart fodersatsning

Lantmännen fortsätter att minska klimatbelastningen från sina fodermedel. Samtidigt initierar företaget nu en satsning för ett branschgemensamt klimatarbete.

 För att branschen ska kunna minska klimatpåverkan från foderprodukter satsas det nu på en gemensam databas för de vanligaste svenskproducerade råvarorna.
För att branschen ska kunna minska klimatpåverkan från foderprodukter satsas det nu på en gemensam databas för de vanligaste svenskproducerade råvarorna. FOTO: Göran Berglund

Det är Lantmännens satsning på att utveckla foderråvarornas klimatdata och ta hänsyn till dessa i foderoptimeringen som gett resultat.

Mindre inverkan på klimatet

Företaget har lyckats minska klimatbelastningen från fodersortimentet för nötkreatur med 30 procent utan att påverka varken prisbild eller fodereffektivitet. På grissidan har man också lyckats minska fodrets klimatbelastning med 10 procent.

Gemensam databas

För att branschen gemensamt ska kunna arbeta för att minska klimatpåverkan från foderprodukter satsas det nu på en gemensam databas för de vanligaste svenskproducerade råvarorna. Det är Lantmännen tillsammans med myndigheter och andra aktörer i branschen som driver arbetet.

Recept optimerade efter klimat

”Genom en gemensam databas blir det lättare för alla fodertillverkare att inte enbart optimera foderrecept utefter kostnad och fodereffektivitet, utan även efter klimatpåverkan. Tillsammans kan vi bidra till en ännu mer hållbar svensk animalieproduktion”, säger Kristina Gustafsson, foderchef på Lantmännen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: LRF Premium – Byggde biokolspanna för att förbättra jordmånen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen