Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 november 2019

Lantmännen gör vodka på västgötskt ekovete

En ekologisk vodka tillverkad av vete från gårdar i Lidköpingstrakten läggs till Lantmännens sortiment.

FOTO: Lantmännen

Lanseringen sker i början av december.

”Detta är en mycket spännande lansering. Spannmål är grunden till allt som Lantmännen gör, men det här är första gången som vi tillverkar vodka under eget varumärke. Tack vare Lantmännen Reppes kompetens inom hållbar förädling av vete och tillverkning av dryckessprit, i kombination med lokalproducerade råvaror från våra svenska lantbrukare i regionen, kan vi erbjuda en helt unik produkt på marknaden”, skriver Magnus Kagevik, chef Division Energi på Lantmännen i ett pressmeddelande.

Samarbete med Mackmyra

Produktionen kommer också den att ske i Lidköping på Lantmännen Rappes fabrik för spannmålsförädling.

”I fabriken tar vi vara på hela vetekornet, som fraktioneras ut till olika ingredienser och produkter såsom stärkelse, gluten och dryckessprit och på så sätt går inget av vetet till spillo. Vår tillverkningsprocess ger också slutprodukten en renare smak. Lantmännens ekologiska vodka har en mjuk, ren och diskret karaktär med toner av tropisk frukt och ljust bröd”, skriver Magnus Kagevik.

Buteljering och försäljning av vodkan kommer att ske i samarbete med Mackmyra. Den går under namnet Lantmännen Vetevodka och kommer att lanseras på Systembolaget samt på ett antal restauranger.

LÄS MER: ”Nödvändigt att värna svensk åkermark”

Relaterade artiklar

Till toppen