Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2018

Lantmännen i Scanias tankar

Lantmännen ska förse Scanias nya lastbilar med etanolbränsle som tillverkas av Agroetanols fabrik i Norrköping.

FOTO: Scania

Enligt Scania ska de nya lastbilarna med 13-liters motor användas för kundtransporter av drivmedelsetanol.

– Lastbilstransporterna anses vara svåra att miljöanpassa men det stämmer inte. Att använda hållbara biodrivmedel som Lantmännen Agroetanols ED95 kommer bidra till att vi att når de svenska klimatmålen för transportsektorn, säger Urban Wästljung, senior rådgivare hos Scania, i ett pressmeddelande.

Minskar fossilberoende

Satsningen på tunga lastbilar som drivs på ED95 kommer i hög grad att bidra till att minska fossilberoendet och utsläppen från de växande godstransporterna, enligt Scania.

– Nu kan vår produkt ED95 på allvar bidra till fossilfria godstransporter. Vi räknar med ett stort intresse från svenska åkare och transportköpare, säger Jan Mauritzson, VD för Lantmännen Agroetanol.

Fakta/ED95

ED95 är ett etanolbaserat drivmedel för dieselmotorer och produceras i Lantmännen Agroetanols bioraffinaderi – med spannmål och restprodukter från bagerier och livsmedelsindustrin, till exempel bröd, deg och smulor, som råvara.

Enligt Lantmännen kan ED95 minska växthusgasutsläppen med 90 procent jämfört med fossil diesel.

LÄS ÄVEN: ”Inget självspelande piano”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen